Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг представя доклад за дейностите на НАТО по опазване на сигурността и подобряване на колективната отбрана през 2016 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО ще представи своя годишен доклад. Докладът описва дейностите на НАТО по опазване на сигурността и подобряване на колективната отбрана през изминалата година. Документът включва детайли за провежданите учения за подобряване бойната подготовка на съюзническите войски, както и за предизвикателствата и заплахите пред Алианса. Годишният доклад предоставя и статистика за финансирането на съвместните дейности както и за болезнения въпрос, свързан с инвестициите в отбрана на всяка отделна страна-членка.

От години САЩ недоволстват, че европейските съюзници не спазват правилото за 2% разходи от БВП за модернизация на въоръженията. В доклада си за 2015 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че негативната тенденция за рязане на военни бюджети почти е спряла. Очаква се в новия доклад да бъдат представени данни за напредъка по финансирането държава по държава. Те са особено чувствителни в контекста на засилената дискусия с новата администрация на президента на САЩ Доналд Тръмп, която настоява за конкретни графици за поетапното вдигане на плащанията за военните. 

България също е сред онези, които харчат много под 2 на сто от брутния си продукт за отбрана. Съгласно договореното от лидерите в Уелс преди 3 години, европейците трябва да достигнат желаното равнище на разходи до 2024 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени