Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вивапиано 2017 - среща на хората, които свирят за удоволствие

15 март е крайният срок за подаване на заявки за участие в поредното издание на конкурса за пианисти - непрофесионалисти "Вивапиано 2017". Шестото издание ще се проведе от 21 до 23 април 2017 година в София.


Конкурсът "Вивапиано" е за да се съберем около едни хубави рояли, този път в Националната музикална академия, и да общуваме чрез свирене на пиано. Често ми казват: "Аз не съм достатъчно добър за конкурс." Не е така! Елате, за да бъдем заедно, защото е наистина много емоционално и това мотивира да се работи върху собственото емоционално и интелектуално изграждане - 
каза за предаването "Алегро виваче" създателката на конкурса Даниела Дикова.

Девет са състезателните групи тази година, а едната от тях е за клавирни дуа. Няма възрастови граници - от 4 до 104, както обичат да казват организаторите. Членове на жури от българска страна са пианистите Елена Дикова и Александър Василенко. Ще има и гости от чужбина.

Композитор на тазгодишното издание е Георги Арнаудов. Той е предоставил специално свои композиции с различно ниво на трудност. Всички участници, които изпълнят и негово произведение в програмата си, ще имат право да се борят за Гран при на конкурса. Победителят ще бъде опредевен на галаконцерта, когато и самият автор ще се присъедини към журито.

За трета поредна година ще се състои и конкурса VIVAVOCE. Този път той ще бъде на името на големия български певец Петър Райчев и ще бъде насочен към тенорите-непрофесионалисти.

Какви още изненади крие "Вивапиано 2017" чуйте в интервюто с Даниела Дикова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна