Патрик Смитьойс: След 20-30 години една трета от България ще бъде голяма мина

Патрик Смитьойс
Снимка: http://evromegdan.bg

Много обичам България и виждам, че мините са феноменален проблем за нея. Това каза в предаването "12+3" холандецът Патрик Смитьойс, автор на филм за минното дело в България. Смитьойс живее от години у нас, децата му са с български паспорти и казва, че иска те да живеят в една чиста държава.

Филмът на Патрик Смитьойс очертава вредите, които мините нанасят на природата в дългосрочен мащаб:

Минното дело е изключително мръсно, с много отпадъци. От всеки тон руда, изваден от планината, извличат килограм или два метали, останалите 98-99 отиват обратно в природата, някъде около мината, под формата на хвостохранилище, където ще бъдат съхранявани хиляди години, заедно с всички химикали, които са били използвани при извличането на металите.

Държавата подписва концесии с големи минни компании, които ако имаме късмет, плащат на държавата процент и половина от всички приходи от минното дело. Ако вземете един калкулатор ще видите, че благодарение на това, че някакви хора са дошли да ни разорават цялата земя, всеки българин на месец може да се почерпи с едно кафе.

Каквото и да правим, след 100-200 години дори гората се възобновява, но мините остават вечен белег, твърди още авторът на лентата.

Според Патрик Смитьойс, българската земя е пълна с природни богатства и ако нищо не се направи, половин България или най-малко една трета от нея след 20-30 години ще бъде една голяма мина.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

В Кюстендил протестите ще продължат с пълна сила

В Кюстендил протестите ще продължат с пълна сила - абсолютно никакво значение няма това, че вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, каза за БНР тази вечер главният организатор на протестиращите в града Марио Димитров. "Нашите искания не са Валери Симеонов да си ходи, нито за горивата - чак толкова. Ние искаме по-добър живот, това е", добави..

публикувано на 16.11.18 в 21:52

Москва твърди, че е започнало масово завръщане на бежанците в Сирия

Руските военни съобщиха, че почти 300 000 сирийски бежанци са се завърнали у дома от чужбина от началото на войната. Генерал-полковник Михаил Мизинцев от руското Министерство на отбраната заяви пред репортери, че голям брой бежанци се придвижват обратно към Сирия: "Към настоящия момент повече от един милион и половина сирийски граждани са..

публикувано на 16.11.18 в 21:48

Детски флашмоб в Кюстендил призова за изправност и безопасно шофиране през зимата

За седма поредна година обучавани в различните школи на обединен детски комплекс в Кюстендил се включиха в националната кампания за безопасност на движението под мотото „Посланията на есенния лист“. Инициативата  е в сътрудничество и със съдействието  с РУ на МВР - сектор „Пътна полиция". Възпитаници на обединения детски комплекс и..

публикувано на 16.11.18 в 21:39

За увеличение на доходите и промяна на системата на управление настояха за пореден ден старозагорци

През шестия пореден ден от своя протест недоволните старозагорци организираха съгласувано с полицията автошествие по централния булевард на града. За увеличение на доходите и промяна на системата на управление настояха събралите се граждани: "Всички случващо се в България ни събира тук. Системата ни куца отвсякъде. Трябва от 240 - 240 да ги..

публикувано на 16.11.18 в 21:35

Електронната уикенд винетка за леките автомобили ще струва 10 лева

От 1 януари догодина електронната уикенд винетка за леките автомобили ще струва 10 лева. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Пътната агенция. Електронната уикенд винетка ще важи от 12,00 часа в петък до 23 часа и 59 минути в неделя. Между 70 и..

публикувано на 16.11.18 в 21:29

Сливен за оставката на Симеонов: Това е първата крачка

„Това е първата капка, първата крачка.“ Така лидерът на Единната народна партия и един от организаторите на протестите в Сливен срещу правителството Валентина Василева коментира оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Тя обяви, че въпреки оставката протестите  срещу високите цени на горивата и стандарта на живот ще продължат. Тази вечер в Сливен се..

публикувано на 16.11.18 в 21:27
Изстрелване на ракета в Космоса от американската частна компания „Спейс екс“.

US компания получи „да“ за извеждане на 12 000 сателита

„Спейс екс“ получи зелена светлина от американските власти да изведе в орбита около 12 000 спътника, с което да стимулира евтиния безжичен интернет през следващото десетилетие, предаде БГНЕС. Мрежата „Спейс екс“ най-малко ще удвои броя на сателитите около Земята, отбелязва АФП. Откакто първият изкуствен спътник в света „Спутник“,..

публикувано на 16.11.18 в 19:59