Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се движи предизборната кампания

Румяна Коларова, политолог, сподели за очакванията си спрямо кампанията в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт":

Според мен има разлика в нивата, на които се води кампанията. Тепърва ще видим доколко тя е ефективна. Десницата се фокусира върху конкретни обещания на регионално ниво. Всъщност там кампанията се води на регионално ниво. Това има своето обяснение, дотолкова доколкото регионалните различия в България са доста големи. Срещу тази стратегия виждаме опозицията, която се бори за овладяване на правителственото мнозинство. Там принципът е мащабна, тотална критика. За мен е интересно доколко ще сработи това популистко клише "промяна". Виждам, че се нажежава атмосферата. Много ми се искаше да има по-голям прагматизъм. В момента борбата е кой ще откаже електората на противника си. До този момент колегите ми социолози не са констатирали срив на желанието за участие в изборите, то е на нормални нива. Тепърва ще следим в каква посока се движи динамиката. В момента сме ключов етап на кампанията, когато се показва истинското ѝ лице.

Соня Момчилова, специалист по "Връзки с обществеността", допълни:

Предизборната кампания протича твърде вяло, но ми се струва, че това няма да продължи до края. Вярвам, че това ще се отрази фатално на избирателната активност и тя ще бъде безпрецедентно ниска този път. Но черният PR върши своята работа. Обещанията за големи заплати са неизкореним похват. И предизборните визии са в унисон с това говорене. Реалните решения на ГЕРБ са онагледени като божествен произход. Смехотворни неща.

Интервюто на Емилия Антова със Соня Момчилова и Румяна Коларова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна