Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ предупреди Г-20 за нарастващия протекционизъм, който е заплаха за световната икономика

САЩ, Китай и други водещи икономики рискуват да дерайлират световната икономика, ако техните лидери не успеят да се преборят с нарастващата протекционистка заплаха. За това предупреди световните финансови лидери Международният валутен фонд (МВФ).

В кратки бележки преди срещата на финансовите министри и на централните банкери от Г-20 в Германия в петък и събота МВФ отбеляза, че евентуалното нарастване на търговските бариери и ескалацията на протекционистка реторика по целия свят заплашва да застраши ускоряването на световния икономически растеж през тази и следващата година.

Фондът цитира в частност САЩ и Китай. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви многократно, че ще наложи строги търговски санкции срещу Германия, Китай, Мексико и други държави, ако техните правителства не успеят да решат проблемите с техните големи търговски дефицит със САЩ. Пекин обяви, че планира да либерализира пазарите си, но ще запази строг контрол върху своите индустрии, ограничавайки чуждестранните инвестиции, управлявайки валутния си курс и субсидирайки държавните фирми.

МВФ прогнозира, че глобалният икономически растеж ще достигне 3,4% през тази година и ще се ускори до 3,6% през 2018-а година (най-бързо темпо на растеж от почти седем години), подкрепен от ускоряване на производството в САЩ и от сигнали, че европейската икономика най-накрая може да излезе от капана на слабия растеж.

Фондът обаче подчерта, че необичайно високата политическа несигурност засилва допълнително рисковете, свързани с негативните баланси. Тези рискове включват финансови сътресения в резултат на твърде зависимия от кредити икономически растеж на Китай, който има опасност да се свие. Мнозина от развиващите се пазари също така са уязвими от по-високите разходи за обслужване на заемите и от укрепването на американския долар в резултат на очакваното повишаване на лихвите от Федералния резерв и от планираното намаляване на данъците от администрацията на президента Тръмп. Ако Фед започне да затяга лихвите по-бързо от очакваното или ако американската икономика се разширява с по-силно темпо, мнозина развиващи се пазари могат да бъдат изправени пред голямо изтичане на капитали, посочи МВФ.

Фондът също така отбеляза, че някои от европейските икономики все още се мъчат да преодолеят високите нива на дълг, слабите банкови баланси и анемичния растеж.

МВФ обаче показа особено повишение внимание относно сигналите за отстъпление от търговската интеграция в световен план.

Преди всичко ние трябва съвместно да избегнем да се самонараняваме, заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Това изисква ясни управленски политики, които да не подкопаят търговските, миграционните и капиталовите потоци, допълни тя.

Преди три години страните от Г-20 обещаха да повишат глобалната икономика с 2 трлн. долара в рамките на следващите няколко години чрез комбинация от инвестиции в инфраструктурата, бюджетни стимул и не на последно място чрез основни икономически реформи, които биха стимулирали производителността и потенциала за растеж. Г-20 обаче не успяха да изпълни това си обещание. Почти десетилетие след световната финансова криза, която вкара света в рецесия, развиващите се пазари нарастват с много по-бавни темпове, а развитите икономики все още се опитват да дадат по-сериозен тласък на растежа обратно към неговите предкризисни нива. Мнозина избиратели обвиняват за това либерализацията на търговията, като например отварянето на границите на САЩ за китайски продукти и процесите на европейска интеграция. Всички това доведе до възраждане на популизма и на протекционистките политики в САЩ и Европа.

Икономистите виждат подобни тенденции и в Китай, където властите в Пекин продължават да се борят със забавящата се икономика. Напрежението, свързано с имиграцията - особено в САЩ и Европа, също подхранва този политически натиск.

Виждайки неочакваната политическа реакция против глобализацията, изразена посредством референдума във Великобритания за напускане на ЕС и избирането на Тръмп за президент на САЩ, страните от Г-20 изведнъж се фокусира върху вътрешния си икономически растеж, призовавайки за по-силна подкрепа за работниците, които са засегнати най-тежко от търговската интеграция.

МВФ предупреди, че това може да влоши още повече нещата.

Нарастващите ограничения върху търговията или върху движението на капитали могат да попречат на международната търговия, нарушавайки функционирането на глобалните търговски свързаности, както и да възпрат инвестициите и да доведат до намаляване на производителността, се посочва в изявлението на фона преди срещата на Г-20.

Според МВФ едностранни действия могат да предизвикат ответна реакция от другите държави, предизвиквайки търговска война, която ще засегне негативно растежът на световната икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени