Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на френската инфлация през февруари

Инфлацията във Франция се забави леко през февруари, показват окончателни данни на френската статистика Insee, потвърждаващи нейните предварителни оценки, направени в края на миналия месец.

Индексът на потребителски цени (CPI) на втората по сила икономика в еврозоната се повиши на месечна база с 0,1% и нарасна с 1,2% спрямо година по-рано след повишение с 1,3% през януари, когато френската инфлация достигна най-високо ниво от ноември 2012-а година насам.

Енергийните цени продължават да бъде основен генератор на потребителската инфлация, нараствайки през февруари с 11,4% спрямо година по-рано, докато цените на свежите хранителни стоки се повишават с 11%, а на промишлените стоки се понижават с 1,6 на сто.

Растежът на основната инфлация обаче (изключвайки цените на храни и енергия) се забави през февруари до 0,2% от 0,7% в началото на годината.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през февруари с 0,2% спрямо предходния месец и нарасна с 1,4% на годишна база, след като през януари тя нарасна с 1,6 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна