Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цирк „Балкански” отбелязва 120-годишнината на българското цирково изкуство

Академик Александър Балкански
Снимка: БГНЕС

С национално турне цирк „Балкански” ще отбележи 120-годишнината на българското цирково изкуство. Най-големият цирк на Балканския полуостров ще гостува в 25 български града от 30 март до 23 април тази година. По случай юбилея световноизвестната циркова фамилия е подготвила изцяло нови спектакли с номера, които ще бъдат показани за първи път на българска сцена.
В турнето ще участват артисти от България, Германия, Италия, Русия, Украйна и Франция. Големите атракциони са „Летящият мотоциклет” и „Гигантското колело на смъртта”, изпълнявани от носителите на „Сребърен клоун” от Световния цирков фестивал в Монте Карло и на „Икар” за цирково изкуство на Съюза на артистите в България - Велизара и Николай Балкански (с два рекорда Гинес). Екстремният номер „Глобусът на смъртта” на шестте мотоциклетиста от Колумбия, изпълняван единствено под купола на цирк „Балкански”, отново ще изненада публиката този път с нов участник. В шоуто със свой дебютен номер ще участва и удостоената с Почетния знак на Министерството на културата „Златен век” - еквилибристката Кристина Костова. За веселото настроение на деца от всички възрасти ще се грижи най-добрият клоунски дует на Португалия - Мариани.
Преди Националното турне обаче цирк „Балкански” ще бъде домакин на Годишните театрални награди „Икар” на Съюза на артистите в България. Церемонията по връчването на отличията ще се проведе за втори път под цирковото шапито на 27 март - Международният ден на театъра.
Академик Александър Балкански, създател и собственик на цирк „Балкански” разказа в „Артефир” за церемонията, която се подготвя за Празника на театъра и за галаспектаклите по случай 120-годишния юбилей на българския цирк.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени