Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Грудев: Мярка „Агроекология и климат“ следва незабавно да бъде отворена

Изключение правят две от направленията - орнитологично важни местообитания и предпазване на почвите от ерозия

Васил Грудев
Снимка: БГНЕС

Мярка 10 „Агроекология и климат“ следва незабавно да бъде отворена с изключение на две направления - орнитологично важни местообитания и предпазване на почвите от ерозия, където сме постигнали индикаторите, заложени в програмата и там е редно да бъде ограничено кандидатстването на нови бенефициенти. Тази позиция изрази в предаването "Нещо повече" Васил Грудев, бивш заместник-министър на земеделието, според когото през изминалата година едно от направленията е било спряно заради постигнатите индикатори:

През първата година на кандидатстване - 2015 година се получи свръхзаявяване на площи по едно от направленията на мярка 10 - това е за орнитологично важните местообитания. Само че в момента претопляме една манджа и едно отдавна намерено решение, което вече е приложено. По тези направления частта с орнитологично важните местообитания, или това, което се цитира за гъските от вчера, изплатените средства към днешна дата са 7,960 милиона 800 евро. Да, имаше проблем по него заради свръхкандидатстване, но проблемът е решен -  с редукция на допустимите площи… Това се случи миналата година.

Мярка 10 „Агроекология и климат“ разполага с бюджет 223 млн евро за целия програмен период, уточни Грудев. Той допълни, че общо по цялата Мярка досега са изплатени 20 млн. евро или под десет процента. Според бившия заместник-министър по мярката има свободен бюджет от 42,830 милиона евро.

Още по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени