Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията за следващия български еврокомисар може да стане ясна след изборите

| обновено на 16.03.17 в 15:30
Меглена Кунева, Огнян Герджиков,Гергана Паси, Деница Златева и Ингрид Шикова по време на дискусията за бъдещето на ЕС
Снимка: БГНЕС
Ако след изборите на 26 март не бъде излъчено стабилно правителство, служебният кабинет ще номинира следващия български еврокомисар. Това потвърди премиерът Огнян Герджиков, който участва в дискусия за бъдещето на Европейския съюз (ЕС).

Ако имаше заместник на Кристалина Георгиева, вероятно нямаше да се стигне до негативните изводи в последния евродоклад за България, посочи министър-председателят:
На служебно правителство не отива много да излъчва еврокомисар, тъй като се смята, че това е едно политическо назначение.

От друга страна обаче, България губи с това, че няма свой представител в ЕК. С президента Радев стигнахме до следното споразумение – ако след изборите, след 10 дни България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността за това!


Служебното правителство не е водило разговори за профила на кандидата, подчерта вицеремиерът Деница Златева, като припомни, че няма срок, в който страната ни да излъчи еврокомисар:
Знаем какви са очакванията на господин Юнкер, но такава дискусия в рамките на МС още не е водена.

България трябва да участва с критичен прочит в дискусията на предложените до момента сценарий за бъдещето на Европа, смята Герджиков:
Бялата книга сумира пет сценария за основните течения в ЕС днес… да ги направим шест, да ги направим десет... Не искам България да участва в дебатите на Бялата книга от позицията "Ние сме против".
Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, а и като път за реформа  на България, добави премиерът.

Герджиков призова новите парламентарни партии да сключат пакт заради българското председателство на ЕС, за да не посягат на вече изградените екипи на председателството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени