Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Виена беше подписана четиригодишна програма за културно сътрудничество между България и Австрия

Ради Найденов и Себастиан Курц по време на подписването на културната спогодба
Снимка: Б. Йосифова

Министърът на външните работи на Република България Ради Найденов и федералният министър на външните работи на Република Австрия Себастиан Курц подписаха допълнителна четиригодишна програма за периода 2017- 2021 година към Спогодбата за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта, сключена между двете правителства през 2015 г. Документът регламентира традиционно добрите и интензивни контакти между двете държави в тези области. Спогодбата дава възможност за още по-активен обмен на експерти в областта на културата, обмяна на опит в сферата на изкуството, разширяване на контактите между висшите училища и академии , широк спектър на стипендиантски програми и др. Специално място е отделено на подкрепата на дейността на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.

След подписването на работната програма министър Ради Найденов се срещна в сградата на посолството във Виена с представители на българската общност в Австрия, сред които изявени творци като Мария Принц, Дора Делийска, Стефан Камиларов, Евгени Шевкенов и др.

За слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" министърът на външните работи обобщи значимостта на подписаната спогодба за сътрудничество в областта на културата. Като бивш посланик на България в Австрия в периода 2005-2012, той с удоволстие си припомни и моменти, в които постиженията на българските творци тук са били  повод за гордост в неговия мандат:

Това, което изключително ме зарадва, е фактът, че именно във Виена, една от световните столици на културата, се стимулират връзките между две европейски държави в сферата на изкуствата. България и Австрия си сътрудничат от десетилетия и в рамките на Дунавския регион, което в момента е сфера на регионално сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Изключително много се радвам на обмяната  на виждания, мнения, на възможността да  участваме в проекти с това, което умеем да правим по най-добрия начин, защото влизайки в контакт хората установяват доверие помежду си.

Мандатът на всеки  посланик в една държава го свързва много емоционално с това, което е преживял там. Аз имах изключителното щастие да бъда сред хора, които ме улесняваха в моята работа, защото  в една културна столица като Виена те представяха българските таланти на световно ниво в много сфери - в изобразителните изкуства, в музиката, в дизайна. В дипломацията съществува термина "културна дипломация". В това отношение, паралелно с моята дейност в публичната сфера, аз срещах подкрепата на българските творци тук. Да имаме Албена Данаилова като първата дама концертмайстор на Виенската филхармония или певица като Красимира Стоянова е нещо изключително. Във Виенската Щатсопер ми казаха, че българските оперни певци са на второ място по брой като  носители на титлата “ камерзенгер“. Няма как човек да не се гордее с тези факти. И при сегашната среща с представители на българската общност, много от които творци, бе приятно да срещнеш хора, реализирали се успешно в една относително чужда среда, но представяйки и своята родина. Всеки един от тях показва, че ние сме равностойни партньори в обща обединена Европа и има неща, с които допринасяме за развитието на тази общност на европейските граждани.

Репортажът на Боряна Йосифова и интервюто с министър Ради Наденов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!