Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма“: Красимира Стоянова

БНР Новини
Снимка: Архив

Звездата на Красимира Стоянова като певица изгрява стремително, макар и малко неочаквано: дипломира се като цигуларка и дори известно време свири в симфонични оркестри в Пловдив и София. В Пловдив започва да учи и пеене и в 1995 г. е дебютът й в Софийската опера – Джилда от „Риголето“. В 1998 г. дебютира във Виенската опера и оттук започва богатата й международна кариера. Няма голяма световна сцена – в Европа, в двете Америки, която да не е имала привилегията да бъде подиум на голямото изкуство на певицата. Признава, че от малка е била привличана от сценичната магия. Многобройните й сценични превъплъщения са постоянно себеоткриване. Както и малката песенна форма – още по-детайлно вникване в себе си, в богатството на човешката душа, на заобикалящото… Доказват го блестящите й песенни рецитали в Карнеги хол, в оперните театри в Париж, Виена, Франкфурт, пред родна българска публика…
Сопранът й притежава сребърен блясък, перфектни височини, мощ и изразителност. Малката песенна форма при нея е пример на отлично владеене на сякаш безбрежен динамичен диапазон и, разбира се, на щедра музикалност и артистичност.
В предаването са включени песни от Гуно (на пианото е Мария Принц) и от Доницети, Пучини, Чайковски и Рахманинов (с Божидар Ноев на пианото).

понеделник, 27 март, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени