Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле: Прекалено стимулиращата парична политика в редица региони е заплаха за нова финансова криза

Германският Финансов министър Волфганг Шойбле нападна в четвъртък прекалено стимулиращата парична и лихвена политика, твърдейки, че тя вероятно ще повиши рисковете от нова финансова криза, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Прекалено разхлабената парична политика в редица региони на света е безполезна, заяви Шойбле и добави, че тази политика може дори да повиши, а не да намали рисковете от още една финансова криза.

Той също така пледира в подкрепа на глобализацията и на международното мислене. Ако сме се научили нещо от миналото, то е, че национализмът и протекционизмът никога не са били правилните отговори.

Ние не можем да се откъснати от света, каза той, отбелязвайки, че положението на безброй хора е станало по-добро благодарение на глобализацията, но въпреки това все още мнозина не виждат ползи от нея, а по-скоро само пропастта между бедни и богати. Ако ние не правим нищо, за да променим това, можем да очакваме увеличаване на популистките партии, посочи немският финансов министър.

Трябва да се има предвид, че и в миналото г-н Шойбле не е крил своите възгледи за провежданата парична политика, която той разглежда като прекалено стимулираща. През миналата седмица той призова Европейската централна банка да предприеме навременен старт на излизане от провежданата от банка прекалено разхлабена парична и лихвена политика.

Рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ са доста спорни за Германия, където хората са ядосани, че спестяванията им не носят доходността, която е била някога, докато шефовете на немските банки негодуват, че прекалено ниските лихвени проценти изцеждат техните печалби.

Коментарите на Волфганг Шойбле идват в навечерието на ключова среща на финансовите министри и шефове на централни банки на страните от Г-20, която ще се проведе този петък и в събота в немския град Баден-Баден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна