Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Горчева: Нахлуването на турски министър беше акция за вдигане на рейтинга на “холандското ДОСТ”

Проф. Георги Димитров: Опасното е да започнем да мислим, че вотът в Холандия ще се повтори където и да било другаде

Снимка: Ани Лозева


Веднага след партията на Вилдерс в Холандия, която остана втора, се нареждат, почти със същия брой места, Християндемократическата дясна консервативна партия и „Демократи 66“ - либерална проевропейска центристка партия. Даже в един момент християндемократите изпревариха Вилдерс и вероятно щяха да го изпреварят, ако не беше създадената истерия от Турция.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“журналистът Даниела Горчева по повод резултатите от изборите в Холандия.

Неуместните нахлувания на турски министър на територията на чужда суверенна държава, буквално три дни преди парламентарните избори, с цел да прави изобщо неналежаща, не спешна, ненужна агитация - пропаганда за референдум, който ще се проведе чак след месец в Турция - явно беше целенасочена акция, която, според мен, целеше да вдигне рейтинга на една малка партия, която за първи път се явява на тези избори и можем да я оприличим като холандското ДОСТ.

Горчева припомни, че основен постулат в дипломацията е, че държавни ръководители нямат право да водят каквато и да била кампания в друга държава, без предварително да имат съгласието на приемащата страна:

Приемащата страна може да откаже и тя даже не е длъжна да се мотивира защо. Ще ви припомня, че през 2009 година Великобритания отказа достъп на Герт Вилдерс, холандския ляв популист, който тогава беше народен представител, и го върна от летище "Хитроу" обратно в Холандия, защото той искаше да прожектира един антимюсюлмански филм.

Горчева е на мнение, че Вилдерс не е краен националист, а по-скоро фиксиран върху мюсюлманите и исляма.

Преподавателят по Европеистика в Софийския университет проф. Георги Димитров коментира, че дори и Вилдерс да не е спечелил изборите в Холандия, той има „много сериозни основания да е доволен“:

…Не просто, защото е увеличил броят на своите депутати в холандският парламент, а защото под заплахата от неговия възход, поредица от центристки, а даже и десни партии започнаха да проявяват разбиране, така да се каже, към ценностите и приоритетите на откровено десните популисти и това е страшното.

Според учения, много европейски лидери се надяват изборите в Холандия да са пресекли вълната от националистически вот в Европа, но това не е гарантирано:

Опасното е да не започнем да мислим през примера на холандската ситуация, че същото ще стане, където и да било другаде в Европа. Няма нищо по-вредно да се мисли за хода на политическите събития през метафората за вълни. Когато не разбираш какво става, много ти се иска да има една голяма вълна, на гребена на която ти ще дойдеш на власт, без да си си написал домашното. Това, което е казал шефът на ЕК, издава по-скоро неговото облекчение, че ще има малко по-малко проблеми, но проблемите са много сериозни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна