Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган заплаши да прекрати споразумението с ЕС за мигрантите

Снимка: БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши, че неговата страна ще анулира едностранно споразумението с Европейския съюз за мигрантите. По-рано външният министър Мевлют Чавушоглу отправи същата заплаха.

Напрежението между Турция и европейските държави, започнало заради недопускането на турски министри да проведат предизборни прояви в някои градове, продължава с насрещни остри обвинения. Анкара се закани да приложи в действие най-силния си коз - мигрантския проблем, понеже в страната пребивават около 3 милиона бежанци.

В същото време обаче лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели, който подкрепя Ердоган за референдума, заяви, че не трябва да се спекулира с мигрантите.

Турският президент в същото време обвини и Съда на Европейския съюз, че е започнал кръстоносен поход срещу исляма. Той отправи това обвинение по повод решението, което позволява на европейските компании да забраняват на служителите си носенето на религиозни или политически символи, включително традиционната за исляма забрадка (хиджаб). По повод изборната победа на холандския премиер, Ердоган заяви, че е Руте спечелил изборите, но е изгубил приятелството на Турция. Той също обвини Германия, че води антитурска кампания в Европа.

Междувременно продължават забраните от страна на европейските държави срещу прояви, свързани с Турция. Дирекцията на австрийския град Инсбрук е отменила договор за планирания на 18 март турски концерт 2017 заради политическата му насоченост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени