Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР отчете по-малък брой опити за нелегално преминаване на българо-турската граница

Снимка: БГНЕС

От МВР отчитат по-малък брой опити за нелегално преминаване на българо-турската граница. Днес се проведе заседание на Националния оперативен щаб за овладяване на заплахите при засилен миграционен натиск. По време на заседанието на щаба от "Гранична полиция" са отчели многократно намаляване на опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница през първите два месеца на тази година в сравнение със същите периоди на 2016 и 2015 година.

От Дирекция "Миграция" в Министерството на вътрешните работи са изнесли данни за изведените от страната граждани на трети държави. За последните три месеца на миналата година те са 661 души, от тях - 281 афганистанци. За януари и февруари на тази година техният брой съответно е 705, от които - 353 афганистанци.

От МВР съобщават още, че са предвидени и дейности за разширяване, при необходимост, на капацитета на дома в Любимец, както и за подобряване на условията за настаняване на хората там. Шейсет процента от капацитета на домовете на Държавната агенция за бежанците са запълнени, стана ясно още по времето на заседанието на Щаба. Това е съобщил заместник-председателят на Агенцията Даниел Инджиев, който уточнил, че настаняването и разпределението на чужденците е съобразено по националности, семейно положение и уязвими групи.

На заседанието е било взето решение армията да продължи да участва в охраната на българо-турската граница, както и спешни мерки за завършване на оградата по границата ни с южната ни съседка. Търсят се възможности за осигуряване на допълнителни автомобили за обезпечаване на "Гранична полиция" , Националната полиция и Министерството на отбраната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени