Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из живота на едно читалище...

Народно читалище „Христо Ботев 1884”, Ботевград.
Снимка: Община Ботевград
Народно читалище „Христо Ботев 1884” е най-старата културна институция в Ботевград. Историята на читалището отразява целия духовен живот в малкия балкански град.

Основите на читалищния живот в Ботевград са поставени през 1884 г., когато група местни учители основават читалище „Напредък”. Те разпространяват книги, вестници и списания, организират четения, беседи и сказки. Първата регистрация на читалището е като читалище-театър и началото на любителския театър е поставено през 1891 година.
Група младежи създават просветно дружество, има и действащ местен черковен хор и оркестър.
След 1904 г в дейността на читалището се включва и завърналият се в града поет Стамен Панчев. По това време членовете на читалището достигат 170 души. През 1906 г. се учредява фонд за строеж на нова читалищна сграда. Общината отпуска 400 хиляди лева и безвъзмездно мястото до емблематичния за Ботевград градския часовник за построяване на сградата. Началото на строителството е октомври 1921 г. и с доброволния труд на жителите за около две години сградата е построена и тържествено открита на 3 февруари 1924 г. Учредено е новото културно-просветно средище, приет е устав и му е дадено името на големия български поет Христо Ботев. През 1926 г е закупена и инсталирана кино-машина. През 1934 г. е открит народен университет, в който се четат общообразователни лекции. През 1947 г. членовете достигат до 705. Новата сграда на Читалището е от 1973 г.
Народно читалище „Христо Ботев 1884” днес е притегателно място за хора от различни поколения. Респектиращ е броят на съставите и участниците в тях. Тук се гордеят с Младежкия духов оркестър, Градския духов оркестър; Смесения градски хор „Стамен Панчев” (Смесеният градски хор е създаден преди повече от 100 години от поета-родолюбец Стамен Панчев); Детски хор „Бонка Големанова”; Любителски театър; Представителен танцов ансамбъл „Ботевград”; танцов ансамбъл „Ботевградска младост”; Детски танцов състав „Орханийче”; Детски танцов състав „Ботевград”; Детски театрален колектив; Състав по художествена акробатика; Мъжка вокална група; Женската вокална групата за руски песни; Фолклорен състав „Ромска младост”; Група по състезателни танци; Клуб „Хоро”; брейк-формация, школа по класически балет; мажоретен състав. Към читалището традиционно работят преподаватели-специалисти в школите по пиано, китара, акордеон, духови инструменти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени