Промишленото производство в САЩ през февруари с най-солиден растеж от средата на 2008 година

ЕПА/БГНЕС

Американското индустриално производство през февруари остана на нивото от предходния месец, но при здрав ръст на промишленото производство, което е сигнал за стабилен икономически растеж на фона на подобряваща се промишлена активност.

Индустриалното производство остана на нивото от януари, когато се понижи с 0,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,3%), показват данни на Федералния резерв, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение с 0,2 на сто.

Основна причина за на пръв поглед по-слабите данни за февруари е рязкото свиване с 5,7% на производството в сектора на комуналните услуги (след негов спад с 5,8% и през януари) благодарение на необичайно високите температури през зимните месеци в началото на годината.

Минно-добивната промишленост обаче отбеляза ръст с 2,7% след повишение с 2,2% през януари, достигайки най-високо ниво от ноември 2015-а година. Производството в този сектор, включващ извличането на петрол и на природен газ, пострада сериозно през предходната година с оглед на ниските цени на суровини, но тяхната стабилизация през последните месеци допринася за нарастване на добивната промишленост през февруари с 1,8% спрямо втория месец на 2016 година.

В същото време промишленото производство, което е най-важната и най-внимателно следена компонента, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство, нарасна с 0,5% за втори пореден месец, достигайки през февруари най-високо ниво от юли 2008-а година насам. На годишна база промишленото производство се увеличи през февруари с 1,2 на сто.

Трябва да се има предвид, че промишленото производство, което генерира около 12% от общия икономически растеж в САЩ, беше засегнато сериозно през голяма част от 2015-а и и 2016-а година от слабостта в енергийния сектор в резултат на драматичния спад на петролните цени, от силният долар, който направи американския експорт по-скъп за потребителите зад граница и от мудния икономически растеж в световен план. Понастоящем обаче американският бизнес предвкусва по-солидно вътрешно потребление, като в същото време има сигнали за подобряване на икономическата активност зад граница, което може да направи по-малко болезнен въпроса с негативното влияние на по-силния долар върху американски износ.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през февруари до 75,4% от 75,5% в началото на годината, но натовареността в промишлеността нарасна до 80,5% от 75,6% през януари.

print Отпечатай
Още от категорията

Поредно подобрение на потребителските нагласи в Германия за началото на второто полугодие

Потребителските нагласи в Германия за седмия месец на настоящата година бележат поредно повишение, отразявайки позитивната оценка на германците за икономиката на страната и за техните лични финанси, показва последно проучване на немския институт GfK. Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за юли, нарасна до 10,6 пункта при..

публикувано на 29.06.17 в 10:02
Американски университет

АУБГ е домакин на международна Академия за лидерство

За първи път България е домакин на провеждащата се всяка година международна Академия за лидерство. В Американския университет (АУБГ) в Благоевград ще дойдат лидери от различни области на държавното управление, бизнеса, медиите и гражданското общество от държави от Кавказ, Централна Азия и Афганистан. Сред лекторите ще е създателят на иновативната..

публикувано на 29.06.17 в 08:51
Продължава строежът на третия лъч на метрото в София

София ще усвои 1 милиард евро до 2020-а по проекти, финансирани от ЕС

Столичната община ще усвои 1 милиард евро до 2020-а година по проекти, финансирани от Европейския съюз. Парите ще бъдат използвани за изграждане на третата линия на метрото, за ремонт на училища и за реконструкция на трамвайни трасета. Зам.-кметът по транспорта  Евгени Крусев посочи:  Проектите, които сме защитили, изцяло продължават нашата..

публикувано на 28.06.17 в 16:50

Три от четири български домакинства не могат да покрият извънреден разход, сочи проучване

Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал извънреден разход, показва проучване на финансовата уязвимост на семействата. Оказва се, че голямата част от домакинствата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират адекватно, когато се наложи да осигурят допълнителни средства за своите бюджети.  Само едно от десет..

публикувано на 28.06.17 в 16:27

Тенденции в онлайн търговията

Кое кара българския купувач да се връща отново в магазините и какви са неговите интереси като потребител в сферата на бързо променящата се глобална търговска среда? Проучванията разкриват, че агресивните промоции са „обучили“ българските купувачи да търсят изгодните сделки. Това не променя факта, че дори по време на промоции сме по-лоялни към..

публикувано на 28.06.17 в 16:08

Понижение на европейските борси към двумесечни дъна

Европейските фондови борси се намират под натиск за втора поредна сесия на търговия с оглед на рязкото поскъпване на еврото на валутния пазар след вчерашната реч на Марио Драги, подновените разпродажби на акции в технологичния сектор в световен план и след засилване на инвеститорските съмнения, че администрацията на президента на САЩ Доналд..

публикувано на 28.06.17 в 15:36

Брутният външен дълг на България намалява през април с над 500 млн. евро спрямо края на 2016 годината

В края на април 2017 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,1123 млрд. евро (70,0% от прогнозния БВП), като намалява с 530,1 млн. евро (понижение с 1,5%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,6425 млрд. евро (73,1% от БВП). Спрямо същия месец на миналата година външният дълг на нашата страна се..

публикувано на 28.06.17 в 14:16