Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марияна Симеонова: Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек

Д-р Мариана Симеонова
Снимка: БГНЕС

Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантации показва, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Изобщо не са открити данни да е извършвана трансплантация на 14-годишно дете.

В много български медии тази седмица се появиха репортажи и публикации за Ахмед Молов, който е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и в момента се нуждае от спешна помощ. Чрез медиите беше отправена молба за събиране на средства за бъбречна трансплантация на мъжа в чужбина.

Човекът наистина е включен в листата за трансплантация на бъбрек и е включен през 2011 година. Просто малко по-различна е информацията, дадена от медиите. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" доктор Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите:

Това стана ясно, след като се поиска проверка, свързана с това, че се е наложило да отстъпи реда си за трансплантация. Тъй като донорството от починали хора в мозъчна смърт, които след смъртта си даряват органите, е една много тежка процедура, много тежко поддържане на сърцето. Има определена процедура. Може би хората не знаят и ние се опитваме да информираме пациентите на различни срещи за това какъв е редът, как се случва. Преди два дни имахме точно такова обучение на почти 100 пациента, за да видят как се извикват, да няма съмнение, че някой ще бъде пропуснат. В регистрите, които се съхраняват при нас няма такова име, не намираме такова име, попаднало в списъците на пациенти, които са съвместими с починалите през това време хора. Този човек не е извикван при нас за трансплантация, но той наистина има нужда и е в списъка с чакащи.

Ахмед Моллов няма и как да преотстъпи доброволно реда си, защото децата под 18 години автоматично получават предимство. До този момент от Агенцията по трансплантации не са могли да се свържат с Моллов, нито с неговото семейство, призна д-р Симеонова. Тя призова добрите хора да не спират да помагат.

Цялото интервю с доктор Марияна Симеонова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна