Румен Радев е обещал подкрепа за решаване на проблема с ТЕЦ "Марица-изток"

БТА

Работодателите поставиха пред президента Румен Радев въпроса за опасността от затварянето на въглищните централи от комплекса "Марица-изток" заради нови екологични евроизисквания. Според представителите на бизнеса България трябва да настоява за изключение или за по-дълги периоди за въвеждане на новите европравила.

Затварянето на една трета от енергийните ни мощности ще доведе до по-високи цени на тока и загуба на десетки хиляди работни места, посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. По думите на Велев, президентът е изразил подкрепа за консолидиране на националната ни позиция за решаването на проблема:

Президентът има разбирането за тази голяма опасност. За страната ни има огромен риск. Той е може би по-голям от преждевременното затваряне на 1-ви до 4-ти енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Само с него може да се сравнява по мащаб, защото става дума за една трета от мощностите в енергетиката ни, които биха били затворени в срок от тези 4 години.

През президента работодателите са поставили и въпроса за острия проблем с недостига на работна ръка. Бизнесът настоява за запазване на данъчния модел, финансовата стабилност и за облекчаване на административните процедури.

print Отпечатай
Свързани новини

БМГК: Токът ще поскъпне с 35-40%, ако бъдат затворени въглищните централи от "Марица-изток"

Според изчисленията на Българската минно-геоложка камара токът ще поскъпне с 35-40 на сто, ако бъдат затворени въглищните централи от комплекса "Марица-изток" заради нови екологични евроизисквания. Това ще доведе до сериозни проблеми и с тежката индустрия,..

публикувано на 17.03.17 в 13:16
Още от категорията

Поредно подобрение на потребителските нагласи в Германия за началото на второто полугодие

Потребителските нагласи в Германия за седмия месец на настоящата година бележат поредно повишение, отразявайки позитивната оценка на германците за икономиката на страната и за техните лични финанси, показва последно проучване на немския институт..

публикувано на 29.06.17 в 10:02
Американски университет

АУБГ е домакин на международна Академия за лидерство

За първи път България е домакин на провеждащата се всяка година международна Академия за лидерство. В Американския университет (АУБГ) в Благоевград ще дойдат лидери от различни области на държавното управление, бизнеса, медиите и гражданското общество от..

публикувано на 29.06.17 в 08:51
Продължава строежът на третия лъч на метрото в София

София ще усвои 1 милиард евро до 2020-а по проекти, финансирани от ЕС

Столичната община ще усвои 1 милиард евро до 2020-а година по проекти, финансирани от Европейския съюз. Парите ще бъдат използвани за изграждане на третата линия на метрото, за ремонт на училища и за реконструкция на трамвайни трасета. Зам.-кметът по..

публикувано на 28.06.17 в 16:50

Три от четири български домакинства не могат да покрият извънреден разход, сочи проучване

Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал извънреден разход, показва проучване на финансовата уязвимост на семействата. Оказва се, че голямата част от домакинствата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират адекватно,..

публикувано на 28.06.17 в 16:27

Тенденции в онлайн търговията

Кое кара българския купувач да се връща отново в магазините и какви са неговите интереси като потребител в сферата на бързо променящата се глобална търговска среда? Проучванията разкриват, че агресивните промоции са „обучили“ българските купувачи да..

публикувано на 28.06.17 в 16:08

Понижение на европейските борси към двумесечни дъна

Европейските фондови борси се намират под натиск за втора поредна сесия на търговия с оглед на рязкото поскъпване на еврото на валутния пазар след вчерашната реч на Марио Драги, подновените разпродажби на акции в технологичния сектор в световен..

публикувано на 28.06.17 в 15:36

Брутният външен дълг на България намалява през април с над 500 млн. евро спрямо края на 2016 годината

В края на април 2017 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,1123 млрд. евро (70,0% от прогнозния БВП), като намалява с 530,1 млн. евро (понижение с 1,5%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,6425..

публикувано на 28.06.17 в 14:16