Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Радев: ЕС трябва да излезе с ясна позиция за намесата на Турция във вътрешните ни дела

Президентът за кадровите промени: Дал съм категорични указания да няма уволнени по политически причини

| обновено на 18.03.17 в 09:55
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

България държи да развива силни добросъседски отношения с Турция, но намесата й в нашите избори е факт и е абсолютно недопустима, заяви президентът Румен Радев пред БНТ. Радев увери, че българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела.

Искам да призова за повече спокойствие. Да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела. И те се ползват с моята безусловна подкрепа. Важно е, също така, как ние поставяме този въпрос в рамките на ЕС. Още на 9-ти март, по време на Съвета, споделих и поставих въпроса за ситуацията в България по отношение на тази намеса и нашите действия. Вчера проведох среща с посланиците на Германия, Австрия, Холандия и Франция, на която анализирахме ситуацията. Уточних много ясно, че ескалацията на напрежението по оста ЕС-Турция рефлектира най-силно в България, защото рискът е най-силен за нас. Ние сме на първа линия. ЕС трябва да има ясна, единна позиция и ние очакваме наистина по-бързо решение от ЕС, солидарно решение.

Вчера ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за националната ни сигурност и наложи 5-годишна забрана да влизат на българска територия. Според ДАНС действията на тримата създават рискове за единството и териториалната цялост на България.

По отношение на работата на служебното правителство до този момент, президентът Радев даде висока оценка. По повод кадровите промени, извършени от кабинета, Радев подчерта:

Посочете ми неправомерни уволнения. Ще поема отговорност за тях. Ние имаме принципна постановка за уволненията. Аз съм дал своите категорични указания – в никакъв случай да няма уволнени по политически причини, да има уволнени, само когато има доказани нарушения, и то, когато сигналите и всички обстоятелства са потвърдени, и то с комисия.

Румен Радев каза още, че служебното правителство ще избере нов български еврокомисар през май, ако до тогава, няма действащо редовно правителство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени