Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването „Каста дива” отпразнува 24-я си рожден ден

| обновено на 18.03.17 в 00:05
Водещата Росица Кавалджиева и редакторката Красимира Йорданова
Снимка: Василка Балевска

На 6-и март предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” навърши 24 години в ефира на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.



По традиция празнуваме рождения ден на „Каста дива“, подарявайки спектакъл на най-малките или по-големите ни слушатели. Тази година заедно с 10 наши слушатели, късметлии в томболата на „Каста дива“, празнувахме в зала 1 на Националния дворец на културата на спектакъла на Русенската опера „Севилският бръснар“ от Росини.


Сцена от спектакъла
Русенската опера под диригентството на доскорошния си директор маестро Найден Тодоров създаде силна традиция през последните сезони с гостуванията си в зала 1 на НДК, формирайки още и още нови почитатели на оперното изкуство. Залата винаги е пълна, а публиката – развълнувана и щастлива от преживяването. Затова се радвахме да празнуваме Рождения ден на „Каста дива“ на 6-и март там! И още – играеше се спектакълът, създаден по идея на още една много значима личност в българския музикален живот – маестра Христина Ангелакова, голямата оперна певица и артистичен директор на фестивала „Моцартови празници“ в Правец. Тъкмо там миналото лято беше представен за първи път този необичаен спектакъл, в който оперните герои имат балетни двойници. Хореографията беше създадена от още един голям български талант – балерината и хореограф Ангелина Гаврилова, една от най-ярките звезди на Балет „Арабеск“. На по-камерната Сцена на езерото в Правец този прочит на „Севилският бръснар“ на Росини имаше голям успех. Беше ми много интересно как ще бъде възприет от публиката в голямата зала 1 на НДК. Дългите аплодисменти на изправената „на крака“ публика в пълната зала отново му поставиха най-висока оценка!

Екипът на предаването сред слушателиВ звуковия файл чуйте какво споделиха част от слушателите на „Каста дива“, заедно с които празнувахме с музика и шоколад 24-я рожден ден на предаването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна