Финансовите министри от Г-20 дадоха крачка назад спрямо ангажимента за свободна търговия

Снимка: Капитал

Финансовите министри на най-големите икономики в света не успяха да постигнат споразумение в подкрепа на свободната търговия и борбата с климатичните промени. Това показва заключителното изявление от срещата на министрите от Г-20 в германския град Баден Баден. Причината е, че Вашингтон е отказал да поеме подобен ангажимент. Така министрите дават крачка назад спрямо предишни обещания да пазят свободната търговия. След двудневна среща министрите от развитите и развиващите се страни от Г-20 посочиха, че работят за укрепването на приноса на търговията към икономиките ни, без обаче ясно да отхвърлят протекционизма.

Срещата в Баден Баден беше най-големият сблъсък досега между новата американска администрация и останалата международна общност. Американският президент Доналд Тръмп смята глобалното затопляне за измама и също така предлага нов данък върху вносните стоки. Според него търговските отношения с някои страни трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат по-честни за американските работници.

Франция изрази съжаление за несъгласието по тези два пункта, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен. Съжалявам, че днешните ни разговори не можаха да засегнат по удовлетворителен начин двата абсолютни приоритета в света ни и по които Франция иска Г-20 да продължи да действа твърдо и съгласувано, коментира Сапен.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че световният икономически растеж укрепва, но предупреди, че грешните политики могат да спрат скоростта, с която той се развива. В писмено изявление след срещата на финансовите министри от Г-20 Лагард посочи, че форумът е изключително важен, за да може големите икономики да работят заедно в установена рамка. Изявлението й не споменава факта, че министрите не успяха да се договорят за компромисна сделка в подкрепа на свободната търговия. Тя обаче смята, че валутни, фискални и структурни икономически реформи са важни за бъдещата посока на световната икономика.

print Отпечатай
Още от категорията

Поредно подобрение на потребителските нагласи в Германия за началото на второто полугодие

Потребителските нагласи в Германия за седмия месец на настоящата година бележат поредно повишение, отразявайки позитивната оценка на германците за икономиката на страната и за техните лични финанси, показва последно проучване на немския институт GfK. Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за юли, нарасна до 10,6 пункта при..

публикувано на 29.06.17 в 10:02
Американски университет

АУБГ е домакин на международна Академия за лидерство

За първи път България е домакин на провеждащата се всяка година международна Академия за лидерство. В Американския университет (АУБГ) в Благоевград ще дойдат лидери от различни области на държавното управление, бизнеса, медиите и гражданското общество от държави от Кавказ, Централна Азия и Афганистан. Сред лекторите ще е създателят на иновативната..

публикувано на 29.06.17 в 08:51
Продължава строежът на третия лъч на метрото в София

София ще усвои 1 милиард евро до 2020-а по проекти, финансирани от ЕС

Столичната община ще усвои 1 милиард евро до 2020-а година по проекти, финансирани от Европейския съюз. Парите ще бъдат използвани за изграждане на третата линия на метрото, за ремонт на училища и за реконструкция на трамвайни трасета. Зам.-кметът по транспорта  Евгени Крусев посочи:  Проектите, които сме защитили, изцяло продължават нашата..

публикувано на 28.06.17 в 16:50

Три от четири български домакинства не могат да покрият извънреден разход, сочи проучване

Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал извънреден разход, показва проучване на финансовата уязвимост на семействата. Оказва се, че голямата част от домакинствата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират адекватно, когато се наложи да осигурят допълнителни средства за своите бюджети.  Само едно от десет..

публикувано на 28.06.17 в 16:27

Тенденции в онлайн търговията

Кое кара българския купувач да се връща отново в магазините и какви са неговите интереси като потребител в сферата на бързо променящата се глобална търговска среда? Проучванията разкриват, че агресивните промоции са „обучили“ българските купувачи да търсят изгодните сделки. Това не променя факта, че дори по време на промоции сме по-лоялни към..

публикувано на 28.06.17 в 16:08

Понижение на европейските борси към двумесечни дъна

Европейските фондови борси се намират под натиск за втора поредна сесия на търговия с оглед на рязкото поскъпване на еврото на валутния пазар след вчерашната реч на Марио Драги, подновените разпродажби на акции в технологичния сектор в световен план и след засилване на инвеститорските съмнения, че администрацията на президента на САЩ Доналд..

публикувано на 28.06.17 в 15:36

Брутният външен дълг на България намалява през април с над 500 млн. евро спрямо края на 2016 годината

В края на април 2017 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,1123 млрд. евро (70,0% от прогнозния БВП), като намалява с 530,1 млн. евро (понижение с 1,5%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,6425 млрд. евро (73,1% от БВП). Спрямо същия месец на миналата година външният дълг на нашата страна се..

публикувано на 28.06.17 в 14:16