Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Михайлова: ЦИК не взема решения по сигнали на ГИСДИ за медийни нарушения

Снимка: БУЛФОТО

Гражданската инициатива за свободни и демократични избори ГИСДИ излезе с предварителен доклад за медийната среда по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.

Основните нарушения според наблюдателите касаят начина на огласяване на данни от социологически електорални рейтингови изследвания. ГИСДИ регистрира неспазване на законовото изискване всяка медийна публикация или излъчване да съдържа информация за възложител, организация-изпълнител и източници на финансиране на изследването. Това обясни в предаването "Неделя 150" д-р Катя Михайлова, ръководител на медийния мониторинг на ГИСДИ.

СЕМ вече изпраща сигнали до ЦИК, докато преди изпращаше уведомителни писма, отчете още Михайлова, като нарече това крачка напред. На сигналите на медийния регулатор ЦИК отговаря с решения, което според нея е неравнопоставеност в приемането на сигналите, защото от неправителствената организация отчитат, че по техните сигнали ЦИК не излиза с решения.

От 31 януари насам ГИСДИ е сезирала ЦИК с 40 сигнала, последвал е междинният доклад с резултатите от медийния мониторинг. След разпространяването на доклада са били подадени още 9 сигнала, които вече са се появили в регистъра на ЦИК. От ГИСДИ задават въпроса защо по сигналите на ГИСДИ за нарушения в медиите не се вземат решения:

ЦИК очевидно приема нашите сигнали, разглежда ги и не издава решения по тях, оставя ги за сведение. Защо ЦИК пренебрегва наблюдателите?

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени