Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на операта "Кавалерът на розата" в Русе

Снимка: Радио Шумен

Държавна опера - Русе ще представи тази вечер премиерата на операта "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус. Началото е в 19.00 ч. в залата на Доходното здание. Постановката е част от програмата на 57-ия Международен фестивал "Мартенски музикални дни“. 

За реализацията на "Кавалерът на розата" обединяват усилията си съставът на Русенската опера с диригент Найден Тодоров, гост-солистите от Германия Франк ван Хове, Мари-Луизе Дресен и Лини Гонг, и българската режисьорска с впечатляваща международна кариера Вера Немирова. Нейни постановки са играни във Виенската държавна опера, оперните театри на Бон, Дрезден и Берлин, както и на прочутия Залцбургски музикален фестивал.

Това е втора среща между трупата на Русенската опера и Вера Немирова след изключително успешната им работа по операта на Дмитрий Шостакович "Катерина Измайлова" преди две години. Тогава, както и сега, главната роля е поверена на сопрана Мария Цветкова. Красивите декори за "Кавалерът на розата" идват в Русе от театъра във Ваймар /Германия/, където режисьорката е поставила същото заглавие в края на 2014 година. Ето защо Вера Немирова отново е избрала да работи с русенската опера:

Може би изборът в кой театър в България точно да поставя "Кавалерът на розата" падна не случайно върху Русе, защото само в Русе има тези възможности на такова професионално ниво, говоря за оркестъра, говоря за хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени