Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

За две години от правосъдието са избягали 821 осъдени, съобщава вестник "Сега". Половината от тях все още се издирват. От МВР нееднокартно са заявявали, че нямат достатъчно ресурс да контролират оставените под домашен арест подсъдими, припомня изданието.

"Труд" информира: "Няма уран в района на Трън", така пише в становище на Министерството на енергетиката. Това дава възможност инвеститорът да започне добив на злато там и да осигури нови работни места. Отлага се местният референдум, в който трябваше да се пита, дали жителите желаят да има добив на полезни изкопаеми в Трънско.

"Капитал дейли" цитира анализ на "Индъстри уоч", според който добивът е сред индустриите у нас с най-висока производителност. Секторът изпреварва информационните технологии по добавена стойност на работещ. Районите с добив на изкопаеми имат и по-добри показатели за ръст на заетост, средна работна заплата и демография.

Още един бизнес у нас е в добра форма – охранителният, пише "24 часа". Оборотът в него е един милиард лева годишно.

До 3 години общините трябва да започнат реално измерване на битовите отпадъци, пише "Сега". Един от вариантите е такса "смет" да зависи от застроената площ на обитавания имот. Промените в механизма трябва да отговарят на изискването "замърсителят плаща".

"Труд" предлага репортаж от Хитрино – сто дни след взрива на влакова цистерна там, при който загинаха 7 души и десетки сгради бяха разрушени. Според вестника започва строежът на нови къщи. Общинската администрация ще кандидатства за финансиране с евросредства на обновяването и благоустрояването на селото по 12 проекта, които са готови, уверява кметът.

"Изчезват синеоките и руси българи", страната ни е в клинична демографска смърт, предупреждава "Стандарт". Тревожните данни съобщи професор Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуство. Според него през последния век са настъпили промени в генофонда ни, намаляла е раждаемостта, увеличили са се самоубийствата.

"Телеграф" пише за поредния случай на агресия сред деца. Второкласник вкара другарче в болница в училище в Исперих. Децата се сбили в столовата в петък по обед. Няма опасност за живота на пострадалото от удар в корема дете.

Приходите от хазарт са се увеличили с повече от 32 процента, иформира "Стандарт", като цитира Министерството на финансите за 2016 година. Този факт говори, че все повече българи залагат все по-често и все по-големи суми в търсене на печалби.

Източването на пенсионната ни система продължава, по данни, цитирани в "Монитор". Всеки трети пенсионер през 2016 година е бил с някаква степен на увреждане и е с инвалидна пенсия.

"Монитор" пише: "Започва кърпене на зимните кратери по шосетата". От Пътната агенция уверяват, че ще са готови преди началото на туристическия летен сезон. Предвижда се освежаване на пътната маркировка, нови мантинели и пътни знаци.

В "София Тех парк" са вложени 81 милиона лева, а още няма големи инвеститори, пише "24 часа". Бившият президент Росен Плевнелиев, инициатор на парка, смята обаче, че това е иновационна система, която работи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна