Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петгодишен връх на производствените цени в Германия през февруари

Производствените цени в Германия продължиха да нарастват през февруари с най-солидно темпо от повече от пет години насам, обяви германската статистика Destatis, което е пореден сигнал през последните месеци за рязко засилване на инфлационния натиск във водещата европейска икономика.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през февруари с 0,2% спрямо месец по-рано, когато нарасна с цели 0,7% и при очаквания за малко по-солиден растеж с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори до 3,1%, след като през януари индексът PPI се повиши с 2,4%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за повишение с 3,2 на сто. Това представлява най-солиден ръст на производствените цени от декември 2011 година насам, когато индексът PPI нарасна с 3,5 на сто.

Както и през предходните няколко месеца, енергийните цени продължават да бъдат основен двигател за растежа на производствените цени, повишавайки се с 5,4% спрямо февруари 2016-а година. Цените на горивата за отопление нараснаха с цели 52,5% спрямо година по-рано, цените на дизела и на енергията от ток се повишиха съответно с 21,2% и с 9,6%, докато цените на природната газ се понижиха със 7,5 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши през февруари на месечна база с 0,3% и с 2,2% спрямо 12 месеца по-рано, посочва Destatis.

Цените на дълготрайните потребителски стоки нараснаха с 1,1% на годишна база, докато цените на нетрайните потребителски стоки - с 2,3 на сто.

Днешните данни са в подкрепа на сигналите в последно време за солидно ускоряване на инфлацията в Германия. Според Destatis февруарската потребителска инфлация (индекса CPI) във водещата европейска икономика нарасна на годишна база с цели 2,2% – най-солиден скок на инфлацията от август 2012 година.

Това поредно рязко повишение на производствената и на потребителската инфлация в Германия вероятно ще увеличи призивите на редица немски политици и икономисти, както и от страна на Бундесбанк, за скорошен край на серията стимулиращи програми, стартирани от ЕЦБ, включително програмата за "количествени улеснения" в размер на общо 2,3 трлн. евро, която по план би трябвало да приключи в края на 2017-а година.

Редица икономисти посочват, че здравото нарастване на инфлацията в еврозоната може да ограничи икономическия растеж по-късно тази година, тъй като това ще доведе до отслабване на покупателната сила на домакинствата, ако в същото време няма нарастване на заплащането на труда с подобен размер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени