Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Статкова: Подготвили сме пъстра програма за юбилейния концерт в НДК

Децата често искат да пеят "песни за големи", но винаги е важна мярката

3
Силвия Статкова (д) и Адриана Кръстева
Снимка: Ани Петрова
Участието на деца в хорове и вокални формации формират у тях много качества като чувство за отговорност, за принадлежност към даден колектив, за съобразяване с останалите, каза пред Радио София вокалният педагог Силвия Статкова. Не само многобройните награди от конкурси, но и опитът който натрупват малките изпълнители е много важен. Не по-малко ценна изява са концертите, които, освен музикалното, изискват и артистично представяне. По-думите ѝ много често самите деца искат да изпълняват не само песни с детско съдържания, но и такива за възрастни, но е важно да има мярка и да е подбран подходящ текстът и послание на творбите.

Статкова коментира и новите тенденциите за музикалните изяви на децата на голямата сцена, налагани от популярните телевизионни формати, като посочи, че понякога подрастващите биват подлагани на екстремно натоварване със сложни за изпълнение песни, а често се прекалява и с количеството на песните, които им се налага да разучават и изпълняват.

Силвия Статкова е ръководител на Студио за поп и джаз пеене и Вокална формация "Славейчета" в Националния дворец на децата. Тя гостува на Радио София по повод предстоящия юбилеен концерт на двете групи под наслов "Пеем и мечтаем" заедно с една от певиците - 14-годишната Адриана Кръстева. Концертът е на 24 март, петък, от 19 часа в Зала 11 на Националния дворец на културата. Програмата на концерта ще бъде разнообразна и пъстра, но искаме съдържанието ѝ да бъде изненада, добави Статкова. Специален гост ще бъде една от много стойностните български певици - Маргарита Хранова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия