Юлиана Николова: Загубихме много от липсата на български еврокомисар

| обновено на 20.03.17 в 17:07
Юлиана Николова
БГНЕС

Според мен изгубихме изключително много от липсата на български еврокомисар, най-много изгубихме от престиж, защото допуснахме в края на миналата година говорител на Европейската комисия да излезе и да декларира, че ЕК не страда от липсата на български комисар. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова, експерт по европейските политики и директор на портал "Европа“:

Загубихме много, защото в тези месеци колегията на комисарите решаваше изключително важни въпроси и въпреки, че ЕК се подчинява единствено и само на председателя на комисията за еврокомисарите и областите, в които той им е възложил да отговарят, ако бяхме излъчили комисар, който има ясната  българска визия накъде да върви Европа, без да получава разпореждания от правителствата, но по убеждения и компетентност, щеше да разбира българския интерес. Тези месеци в много политики българският еврокомисар би могъл да даде и нашата гледна точка. Вярно е, че българският еврокомисар би имал по-голяма тежест, ако е излъчен от парламентарно победила партия, но не се очертава първият на следващите избори, който и да е той, да има такова еднозначно присъствие в парламента.

Цялото интервю с Юлиана Николова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията
Йенс Столтенберг

Й. Столтенберг: България може да осигури още по-тясна връзка между НАТО и ЕС

Сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО трябва да се увеличи, като България е поела ангажимент по време на своето председателство на Европейския съвет да подпомогне този процес.  Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването "Панорама" на БНТ .  Приветствам приноса на България към нашето регионално..

обновено на 26.05.17 в 22:01

Срещата на върха на Г7 в Таормина завърши с декларация за борба срещу тероризма

С декларация за борба срещу тероризма завърши първият работен ден на срещата на върха на Г-7  в италианския град Таормина на остров Сицилия. На форума обсъжданите теми бяха сигурността и борбата срещу тероризма, имиграцията, климата, международната търговия и икономическото развитие.  Документът включва засилване на кооперирането между седемте световни..

обновено на 26.05.17 в 21:48
Черна гора

Висшият съд в Подгорица оправда лидерите на опозиционния Демократичен фронт в Черна гора

Лидерите на опозиционния Демократичен фронт в Черна гора Андрия Мандич и Славен Радунович  бяха оправдани по обвиненията в опит за насилствена смяна на конституционния ред, реши Висшият съд в Подгорица, цитиран от черногорските медии. Мандич и Радунович бяха задържани по време на протест в Подгорица на 24 октомври 2015 година срещу бедността. На..

публикувано на 26.05.17 в 20:19

Президентът Томислав Николич с надежда за обединение на Сърбия и Република Сръбска в Босна

Президентът на Сърбия Томислав Николич искрено се надява, че Сърбия и Република Сръбска в Босна един ден ще бъдат едно цяло, предаде Танюг. За щастие, все още не арестуват сърби за изразени желания, така че все още можем да ги казваме , посочи Николич пред журналисти в Любовия, където беше открит нов мост над река Дрина, наречен "Братолюб"...

публикувано на 26.05.17 в 19:52
Бекир Боздаг

Турският министър на правосъдието обяви за приключила чистката в съдебната система след опита за преврат

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обяви за приключила чистката в съдебната система на Турция след опита за преврат на 15 юли миналата година: Над 4 хиляди съдии и прокурори са освободени от правосъдната система за връзки и членство в еятолахиската терористична организация. Разследването приключи. То обхвана всички съдии и..

публикувано на 26.05.17 в 18:23
Естония

МВнР на Естония обяви за персона нон грата двама руски дипломати

Министерството на външните работи на Естония обяви за персона нон грата двама руски дипломати, предаде Ройтерс. Става въпрос за генералния консул на Русия в североизточния граничен град Нарва Дмитрий Казьоннов и за консула Сергей Сургаев . Говорител на дипломатическото ведомство в Талин потвърди информацията, но не посочи причините за..

публикувано на 26.05.17 в 18:10

Русия призова Запада да се откаже от политиката си в духа на Студената война

Включването на Русия в списъка от заплахи за НАТО от страна на Доналд Тръмп има за цел само да накара останалите страни- членки да увеличат военните си бюджети. С него президентът на Съединените щати се опитва да намали напрежението по т.нар. афера Русиягейт във Вашингтон. Това заяви съветникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков ,..

публикувано на 26.05.17 в 17:44