Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две жени и бебе бяха приети в Пловдив със съмнение за морбили

| обновено на 20.03.17 в 15:16
7-месечно бебе и две млади жени са приети със съмнение за морбили в Инфекциозната клиника на Университетската болиница "Свети Георги" в Пловдив. Така случаите, регистрирани в клиниката, стават общо 4.

До края на деня се очаква и окончателният резултат от изследванията и на 2-годишното дете от квартал "Столипиново", което също е със съмнение за дребна шарка и все още е на лечение.

И 7-месечното бебе е от "Столипиново", но поради възрастта му все още не е имунизирано, каза ръководителят на клиниката професор Марияна Стойчева:

Начинът да се зарази е само един - въздушно-капков. Ако е имало болен около него от морбили, те не казват да е имало болен, но по някакъв начин са имали контакт с болен, може да е в една стая, не е нужно много да е тесен контактът.


Едната пациентка е на 23 години от село Чешнигирово, а другата е на 20 от село Злати трап.Техните проби и на бебето са изпратени за изследване в лабораторията на Националния център за заразни и паразитни болести в София и след няколко дни ще стане ясна точната диагноза, уточниха от  Регионалната здравна инспекция.  Двете жени обаче са със симптоми , които са характерни  за острото инфекциозно заболяване. Те не са били имунизирани като деца. Едната е майка на малко дете, което е във висок риск и ще бъде под наблюдение.

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и  всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна