Финансовият министър и представители на бизнеса обсъждат промените в Закона за местните данъци и такси

Кирил Ананиев
БГНЕС

Представители на бизнеса се срещнаха със служебния финансов министър Кирил Ананиев, за да обсъдят промените в Закона за местните данъци и такси в частта такса "битови отпадъци".

Срещата е в отговор на писмо от Българската стопанска камара. Служебният финансов министър реално няма законодателна инициатива, така че каквито и промени да се осъществят, те трябва да бъдат направени от редовен кабинет.

Такса "битови отпадъци" може да поскъпне за потребителите, ако се въведе принципът "замърсителят плаща", заяви за "Хоризонт" Илиана Павлова от Българската стопанска камара, която участва в срещата. Тя обясни, че бизнесът не знае какви реални промени го очакват и следователно как да планира разходите си:

В проекта е предвидено нещо за 2017-а, 2018-а, 2019-а. Все пак 2017-а година вече започна. Практиката е това, което познаваме до момента. Вече са изпратени всички уведомителни писма за дължимите суми и 2017-а г. отпада, което означава 2018-а, 2019-а, 2020-а, и отново влизаме в един кръг, за който и аз не знам кога ще свърши.

20% от битовите отпадъци в общините се изхвърлят от бизнеса, но той плаща 80% от депонирането им, обясни Павлова:

Има възможност на база съдове, когато едно предпрятие има съдове за битови отпадъци, сключва договор с общината на определена цена да идват и да го събират този отпадък, което също в някаква степен се приближава до принципа "замърсителят плаща".

Това обаче не включва цената за последващата обработка на отпадъка, обясни Павлова. Освен това и бизнесът, и крайните потребители плащат няколко пъти продуктова такса:

Пластмасата беше около два лева килограма, когато плащаме към производителите. Всичко това е част от битовия отпадък.

Ние веднаж плащаме като потребител в магазина, когато купуваме кофичка кисело мляко, след това плащаме и като битов отпадък.

Цялостното преизчисляване на таксата за битови отпадъци може да доведе до оскъпяването й за потребителите

Неизвестностите около такса "битови отпадъци" и въвеждането на принципа, че замърсителят плаща, за които бизнесът настоява от години насам, остават и след днешната среща.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

print Отпечатай
Още от категорията

Бизнесът очаква от новото правителство стъпки към еврозоната и ключови реформи

Ускоряване на влизането на България в еврозоната и провеждането на ключови реформи - това са очакванията на бизнеса от новия кабинет. Работодателите припомниха, че заради предсрочните избори държавата ни е изгубила месеци, в които можеше да подобри законодателната рамка и бизнес средата.  Съдебната реформа и намаляването на административната тежест са..

публикувано на 27.03.17 в 20:05

20 пъти по-бързо се изграждат тунелите от третия лъч на метрото в София

20 пъти по-бързо се изграждат тунелите от третия лъч на метрото, в сравнение с предишните два. Новата тунелопробивна машина, която работи от близо месец, позволява да се копаят по 20 м на ден, а не по един метър, както със старата. Изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев каза пред Радио София, че строителството върви по..

публикувано на 27.03.17 в 17:35

Еврото може да достигне паритет с долара, ако Льо Пен спечели президентските избори във Франция

Еврото ще се срине към 15-годишно дъно спрямо щатската валута, ако Марин льо Пен стане следващият френски президент, като това би било реакция, подобна на рязката обезценка на британската лира след референдума във Великобритания в подкрепа за "Брекзит", показва проучване на агенция Блумбърг сред водещи валутни анализатори. Единната европейска..

публикувано на 27.03.17 в 17:12

Ще искаме от ЕК промяна в емисионните нива

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Около това становище се обединили участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката, съобщиха от ведомството. Присъстващите са били единни, че заложените нови..

публикувано на 27.03.17 в 14:31

Английската централна банка вижда рискове от рязкото нарастване на потребителското кредитиране

Английската централна банка (АЦБ) обяви, че планира да преразгледа кредитиращите стандарти на британските банки в резултат на скок на потребителските кредити, което е знак, че тя е все по-предпазлива, че увеличаващата се задлъжнялост на домакинствата може да представлява риск за финансовата стабилност на Острова. В тримесечен доклад Комитетът за..

публикувано на 27.03.17 в 14:26

ЕЦБ отчита ускорен растеж на заемите за домакинствата за сметка на по-слабо кредитиране на бизнеса

Темпото на растеж на кредитите за домакинствата в еврозоната се ускори през февруари спрямо месец по-рано при известно забавяне при растежа на заемите за бизнеса, показват данни на Европейската централна банка, които са пореден знак за продължаващо, макар и относително скромно подобряване на кредитирането в региона в резултат на агресивната..

публикувано на 27.03.17 в 12:27

Изненадващо подобряване на бизнес доверието в Германия през март до близо шестгодишен връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза изненадващо рязко подобрение през март към близо шестгодишен връх, което предполага, че мениджърите на немските компании не са притеснени относно заплахите за нарастващ протекционизъм в световен план, показват резултати от последно проучване на икономическия институт Ifo. Индексът на института Ifo, базиран на..

публикувано на 27.03.17 в 11:56