Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон ще задейства член 50 в края на март

Евроинституциите са в готовност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Великобритания ще задейства процедурата за излизане от Европейския съюз на 29 март, заяви говорител на премиера Тереза Мей. Постоянният представител на Обединеното кралство в Брюксел е информирал за решението Евросъюза тази сутрин. Говорителят на кабинета е посочил още, че кабинетът на Тереза Мей няма намерение за провеждане на предсрочни парламентарни избори.   

Същевременно европейските институции изразиха готовност незабавно да задействат процедурите за започване на преговори с Великобритания щом тя формално поиска напускане на ЕС на 29 март.

До 48 часа от задействането на чл.50 от Договора, председателят на Европейския съвет Доналд Туск повтори, че ще разпрати до 27-те столици проектотекст за начина, по който ще се водят преговорите. Главният преговарящ за Съюза Мишел Барние обаче първо ще чака лидерите на 27-те оставащи държави да одобрят указанията за преговорите, уточни говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас:

Бяхме предварително информирани, чакаме писмото което вече знаем, че ще дойде на 29-и март. След уведомлението Европейският съвет трябва да одобри указания. Тази среща ще се свика от председателя Туск. После Еврокомисията незабавно ще направи законодателно предложение за започване на преговори, а правителствата ще дадат мандат на преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние.

Все още не е известно кога ще се съберат лидерите на 27-те държави от Съюза, за да обсъдят позициите си по Брекзита. Според източници от Брюксел е възможно тази извънредна среща на върха да се забави заради предстоящите през април президентски избори във Франция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна