Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КРС с позиция по случая за разпратени есемеси от кабелен оператор

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) извърши проверка на кабелния оператор, който в изпратени съобщения до своите абонати уведомява за бъдещо таксуване на непоискана услуга, а при отказ от услугата от клиента се изисква да изпрати ЕГН. След проверка на КРС стана ясно, че кабелният оператор ще предоставя спортния пакет след 31 март само ако клиентът желае и след като заплати съответната месечна такса. От Комисията за регулиране на съобщенията съобщиха, че ще следят дали се спазват поетите ангажименти. Ако има нарушения, ще има и предвидени глоби.

Съгласно действащото национално и европейско законодателство, доставката и таксуването на непоискана услуга е забранено, както и това да се изискват лични данни за услуга, която не изисква предоставянето им, припомнят от регулатора. От друга страна, предоставянето и таксуването на електронни съобщителни услуги, включително и пакети с телевизионни програми, може да стане само след заявка на потребителя. В случай че той не заяви съгласие да ползва дадената услуга, тя не трябва да му се предоставя. 

Позициите на трите държавни институции, ангажирани с казуса, са еднакви. След промоционалното предоставяне на спортните канали от следващия месец абонатите ще трябва да са заявили желанието си, за да ги гледат и съответно да са реагирали, ако не желаят да ползват услугата.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Николова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени