Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патрик Смитьойс: За бъдещето на природните ресурси в България трябва референдум

Хората смятат, че да си природозащитник, означава единствено да мислиш за природата. Но аз смятам, че това не трябва да спира развитието на хората, на страната. Вече няма никакъв диалог между хората със "зелени мисли" и другите, които искат да развиват бизнес.

В България има природни дадености. Когато държавата иска да развива добив на нещо ценно, трябва да се пита населението. Докато не се разреши (например концесия), не бива природното богатство да се пипа.

Това лично мнение сподели в ефира на Радио София холандецът Патрик Смитьойс, който от 10-ина години живее и работи в България. Правил е филми за ефективното използване на богатствата в България.

Трябва да разберем, че някои ресурси са крайни. Могат да свършат. Затова е наложително да се измисля такава икономика, която да рециклира 100% от ресурсите… Нека не бъдем непрекъснато на опашката, а да мислим но-напредничаво… Да преценим кога да пипаме нашите запаси най-добре, без да вредим на хората и средата.

Смитьойс коментира отношенията и противоборството между апологетите на различните гледни точки към природа и ресурсите, както и златния добив в гр. Трън, дава примери как подобни въпроси са уредени в Холандия.

С него разговаря Добринка Добрева. Чуйте и вижте.