Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Рашев: Трън е една от общините с най-трагично развитие

Снимка: Венета Николова
В България има няколко стратегии по сектори за природните ресурси, обясни пред Радио София Боян Рашев, експерт по устойчиво развитие в "Денкщат". Основно това са добивната индустрия на полезни изкопаеми, селско и горско стопанство и туризъм, както и използването на природни ресурси от енергетиката. Важно е как наличният природен ресурс може да се добива ефективно, така че да има икономически смисъл, отбеляза Рашев.


Екологът коментира и проучване на "Денкщат" по повод концесията за добив на злато в околностите на Трън, като посочи, че този район винаги е бил рудодобивен. Трън е една от общините, за съжаление, с най-трагично развитие през последните 25 години. Населението е намаляло от 8 хиляди на 4 хиляди души. Единственият действащ икономически сектор е дърводобивът, а значителен приход са субсидиите за селско стопанство, но те са до време. Ето защо един голям инвеститор може да увеличи работните места в частния сектор и да повиши доходите на хората на местно равнище. Отделно 50% от концесионните такси, които плащат фирмите, остават на местно ниво, поради което община Трън може да получава над 1 милион лева годишно от евентуална концесия.

По повод протестите, предизвикани от опасенията за вредно въздействие върху околната среда, Боян Рашев подчерта, че съвременната минна индустрия е нещо много различно от това, което е била в миналото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна