Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици закичват на ревера си Левски като брошка

Васил Левски
Снимка: архив

Колкото повече наближава изборния ден, толкова като че ли словесната битка между самите политици се нагнетява, има едно напрежение, една нервност, стига се и до някои персонални обиди, но се стига също и до едни много сериозни изхвърления в едни програмни речи, в които от време на време внезапно събудили се политици, особено преди избори, започват да използват името на историческата икона Васил Левски.

Това, което става вътре в България между отделни партии, движения и така нататък, е вътрешнополитическа борба, която може да се определи като "буря в чаша вода“ на фона на огромната опасност, която ни заплашва от Югоизток. Това подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски":

Ние трябва да държим преди всичко сметка за това, защото който и да дойде на власт, с каквито и средства да дойде на власт, дори и да лъже избирателите, той ще трябва да се справи и да посрещне тази жестока истина, която ни чака от Югоизток. Мисля, че в това отношение ние трябва да си дадем сметка за приоритетите. За мен приоритетът е преди всичко е борбата срещу външната опасност – турската опасност. Опасността, която идва от Турция, може да се изрази в нахлуването на палчища от мигранти или от опити на турски емисари да всеят такова напрежение в България, което да доведе до вътрешни сътресения и стълкновения. Може да се очаква и индиректна турска намеса, едно повторение на кипърския сценарий в България.

23 години вече се занимавам с личността на Левски и главно с неговото влияние върху младите хора. Когато създавах похода през 1995 година бяхме само двама, а сега в похода участват над 230 човека, главно ученици и студенти, разказа за "Хоризонт" Васил Копчев, създател на похода "По стъпките на Апостола":

Ако се работи последователно с учениците и с младите хора в училище и в университета, ще разберете, че това не са отчаяни хора. Това са хора, които просто не са подготвени и ако утре им се наложи да вземат оръжие, те не знаят как да боравят с него. От това ме е страх – от тяхната неподготвеност.От това, че сме безпомощни и трябва тепърва да правим армия, която да е готова да поеме удара.

Цялото интервю с Васил Василев и Васил Копчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени