Двама работници починаха в завод "Биовет" - Пещера

| обновено на 20.03.17 в 21:46
Завод "Биовет", град Пещера
Двама работници, на 30 и на 40 години, са починали този следобед в завод "Биовет" - Пещера по време на ремонт на изливен резервоар. Още няма яснота каква е причината за смъртта им. 

Огледът във фирмата продължава. На място има екипи на полицията, следствието, противопожарната служба и експерти по охрана на труда, като околността е отцепена. Няма обгазяване в района на завод "Биовет", категорични са от полицията.

Инцидентът е станал малко след 14 часа, когато двама работници са започнали да почистват изливен резервоар. Единият влязъл в съоръжението, но след минути му прилошало. Колегата му влязъл в резервоара да му помогне, но и той загубил съзнание. Дежурен служител веднага сигнализирал на тел.112, но пристигналият лекарски екип не успял да спаси двамата млади мъже.

Според говорителя на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов, причината най-вероятно е проникнал отровен газ от инсталацията в производственото помещение:

Има получен сигнал около 14 часа в дежурната част на Районното управление на Пещера и на Пожарната в Пещера за това, че при извършване на дейности по почистване на съоръжения на територията на завода двама служители на завода са влезли вътре и са починали в резултат на задушаване.

Мястото е отцепено, няма за момента опасност за живота и здравето на хората, работещи в завода и за живеещите в Пещера. По първоначални данни касае се за категоричен случай на трудова злополука, за нещастие с фатален край за двама млади хора, добави Стоянов, както и посочи, че още няма яснота как и откъде отровен газ е проникнал в производственото помещение.
 
Според  директора на инспекцията по охрана на труда Васил Мезов е важно да се разбере какво е съхранявал резервоарът преди да се изпразни:
В момента екипи проучват този резервоар какво е съдържал, откога е празен, спазвани ли са правилата, били ли са с маски... Говорят за някакви дрожди, но това са неща, които са непотвърдени още.

Загиналите този следобед по време на ремонт на изливен резервоар са ползвали кислородни маски, добави изпълнителният директор на завода за фуражни добавки и лекарствени средства Ангел Желязков:
Със сигурност има някаква причина, нещо се е получило, но хората са били с кислородни маски и с противогази, но и това не е помогнало. Аз лично ги видях вътре в съда – бяха на лицата си с противогази. Дали всичко е спазено като мерки и като процедури, това допълнително ще го изясним. 
Основната дейност на предприятието е ферментация, а това е биологично производство, което се прави при стерилни условия, но то не отделя газове. Това е нещо, което към този момент не можем да си обясним, като се надяваме, че следващите дни ще имаме яснота. Всяко нещо си има някаква причина и ние трябва да я намерим, добави директорът на завода, както и обеща, че фирмата ще подпомогне финансово семействата на загиналите.
Случаят се разследва от Окръжния следствен отдел под наблюдението на Пазарджишката окръжна прокуратура. 
print Отпечатай
Още от категорията

Мишел Барние: ЕС ще защитава правата на европейските граждани, живеещи в други страни

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние каза, че ще защитава правата на европейските граждани, живеещи в други страни, след като британският премиер Тереза Мей задейства утре член 50 от Лисабонския договор, предаде Ройтерс. Брекзит поражда безпокойство у европейските граждани за тяхното бъдеще в Европейския съюз с 27 членове..

публикувано на 28.03.17 в 20:08

Тютюнопроизводители и животновъди готвят нов протест пред Министерството на земеделието в петък

В петък няма да блокираме пътя към Гърция, а ще блокираме пътя на стария или новия министър към Министерството на земеделието.Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на Кофедерацията на тютюнопроизводителите Жико Желев. В сектор "Земеделие", не говорим само за тютюнопроизводство, проблемите са..

публикувано на 28.03.17 в 19:37

Мъж с подозрителен пакет е бил арестуван в района на Белия дом

Американските служби за сигурност са задържали мъж, който носел пакет и правел подозрителни коментари близо до Белия дом. Представител на "Сикрет сървис" заявил, че мъжът в бил арестуван, пакетът - иззет и вече е в ръцете на службите за сигурност. Районът край Белия дом, където арестуваният се появил първоначално, е бил отцепен и на мястото са били..

публикувано на 28.03.17 в 19:06

Атанас Тасев: В активния сезон е възможно цените на парното да не бъдат тези, които са определени сега

  Когато говорим за шок, не трябва да използваме процента, а трябва да използваме реалните числа, които се получават, защото 30% вдигане на цената на газа звучи стряскащо, но то е върху базата на 280 лева за 1000 кубически метра. Апропо през 2012 г., от 1.07, действащата цена на газа е била 733 лв. , т.е. ние сме плащали около 2.5 пъти повече. Това..

публикувано на 28.03.17 в 18:45

Татяна Буруджиева: Мажоритарният вот е големият капан, в който ще падне ГЕРБ

БСП трябва сериозно да анализира допуснатите в комуникацията грешки, които, според мен, притесниха част от хората. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доц.Татяна Буруджиева Когато предлагаш една сериозна промяна, всички фигури и лица, които трябва да я олицетворят, трябва да носят много спокойствие, много гаранция, че..

публикувано на 28.03.17 в 18:24

Министър Илко Семерджиев подписа формуляр за лечение на 14-годишно дете в чуждестранна клиника

Здравният министър д-р Илко Семерджиев подписа формуляр за лечение в чужбина на 14-годишната Добринка Колева , която страда от остра левкемия. Момичето е лекувано в ИСУЛ и според лекарите е необходима костно-мозъчна трансплантация. Външни експерти към Фонда за лечение на деца смятат, че момичето може да бъде лекувано в Университетската детска клиника..

публикувано на 28.03.17 в 18:04
Името на река Осъм е от тракийски произход и се тълкува като „каменна река”.

Тракийски водни наименования

Макар че писмените сведения за езика на древните обитатели на земята ни са малко и са от гръцки и латински източници, все пак думите, най-вече собствени имена, от тракийски произход са немалко. Най-старите са имената на водни обекти, особено на по-големите реки. Много от тях са запазени единствено в текстове на антични автори и в надписи, но други..

публикувано на 28.03.17 в 17:40