Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама работници починаха в завод "Биовет" - Пещера

| обновено на 20.03.17 в 21:46
Завод "Биовет", град Пещера
Двама работници, на 30 и на 40 години, са починали този следобед в завод "Биовет" - Пещера по време на ремонт на изливен резервоар. Още няма яснота каква е причината за смъртта им. 

Огледът във фирмата продължава. На място има екипи на полицията, следствието, противопожарната служба и експерти по охрана на труда, като околността е отцепена. Няма обгазяване в района на завод "Биовет", категорични са от полицията.

Инцидентът е станал малко след 14 часа, когато двама работници са започнали да почистват изливен резервоар. Единият влязъл в съоръжението, но след минути му прилошало. Колегата му влязъл в резервоара да му помогне, но и той загубил съзнание. Дежурен служител веднага сигнализирал на тел.112, но пристигналият лекарски екип не успял да спаси двамата млади мъже.

Според говорителя на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов, причината най-вероятно е проникнал отровен газ от инсталацията в производственото помещение:

Има получен сигнал около 14 часа в дежурната част на Районното управление на Пещера и на Пожарната в Пещера за това, че при извършване на дейности по почистване на съоръжения на територията на завода двама служители на завода са влезли вътре и са починали в резултат на задушаване.

Мястото е отцепено, няма за момента опасност за живота и здравето на хората, работещи в завода и за живеещите в Пещера. По първоначални данни касае се за категоричен случай на трудова злополука, за нещастие с фатален край за двама млади хора, добави Стоянов, както и посочи, че още няма яснота как и откъде отровен газ е проникнал в производственото помещение.
 
Според  директора на инспекцията по охрана на труда Васил Мезов е важно да се разбере какво е съхранявал резервоарът преди да се изпразни:
В момента екипи проучват този резервоар какво е съдържал, откога е празен, спазвани ли са правилата, били ли са с маски... Говорят за някакви дрожди, но това са неща, които са непотвърдени още.

Загиналите този следобед по време на ремонт на изливен резервоар са ползвали кислородни маски, добави изпълнителният директор на завода за фуражни добавки и лекарствени средства Ангел Желязков:
Със сигурност има някаква причина, нещо се е получило, но хората са били с кислородни маски и с противогази, но и това не е помогнало. Аз лично ги видях вътре в съда – бяха на лицата си с противогази. Дали всичко е спазено като мерки и като процедури, това допълнително ще го изясним. 
Основната дейност на предприятието е ферментация, а това е биологично производство, което се прави при стерилни условия, но то не отделя газове. Това е нещо, което към този момент не можем да си обясним, като се надяваме, че следващите дни ще имаме яснота. Всяко нещо си има някаква причина и ние трябва да я намерим, добави директорът на завода, както и обеща, че фирмата ще подпомогне финансово семействата на загиналите.
Случаят се разследва от Окръжния следствен отдел под наблюдението на Пазарджишката окръжна прокуратура. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени