Потвърдиха диагнозата на двете жени и 2-годишното дете със съмнения за морбили

| обновено на 20.03.17 в 19:44
ЕПА/БГНЕС
Потвърдена е диагнозата морбили за 2-годишното дете от пловдивския квартал "Столипиново", което беше прието миналата седмица в инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция.

От лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести в София са потвърдили заболяването и при двете жени, настанени в същата клиника. 

Едната пациентка е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, а втората болна е на 23 години и е от Чешнегирово.

Едната жена е майка на малко дете, което е във висок риск и ще бъде под наблюдение. Според епидемиолозите ситуацията  е сериозна, тъй като двете жени са били контактни с доста хора, докато са лежали в други отделения със съмнения за пневмонии и с катар на горните дихателни пътища, до преди да избият обривите. 

Все още се чака резултатът на 7-месечно бебе, също от "Столипиново", което не е измунизирано срещу болестта. Проф. Мариана Стойчева, началник на клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Свети Георги" каза, че поради възрастта  му бебето не е имунизирано и е със съмнение, че е заразено. 

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и необходимите противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването, подчерта д-р Троянчева, както и посочи, че тези, които подлежат на ваксина, ще бъдат ваксинирани, я другите ще бъдат под наблюдение 17 дни. 

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, категорични са от Регионалната здравна инспекция .


print Отпечатай
Свързани новини

Още две жени и бебе бяха приети в Пловдив със съмнение за морбили

7-месечно бебе и две млади жени са приети със съмнение за морбили в Инфекциозната клиника на Университетската болиница "Свети Георги" в Пловдив. Така случаите, регистрирани в клиниката, стават общо 4. До края на деня се очаква и окончателният резултат от..

обновено на 20.03.17 в 15:16
Още от категорията
ВиК, вода

Актове на стойност над 53 хиляди лева са съставили от водното дружество в Добрич

Актове на стойност над 53 хиляди лева са съставили от водното дружество в Добрич. Те са насочени към 28 граждани на областта и са за кражба на вода. Актовете са съставени заради кражби на вода от физически лица. Най-много са доказаните случаи на..

публикувано на 21.07.17 в 14:01

Двама загинали и над 200 пострадали в земетресението, разтърсило Егейското крайбрежие

Двама души - 30-годишен турчин и 20-годишен швед - са загинали, а най-малко 200 са пострадали в резултат на силното земетресение от 6,7 на Рихтер, разтърсило тази нощ гръцките острови в югоизточната част на Егейско море. Двамата загинали на остров Кос са..

обновено на 21.07.17 в 13:31

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция и Гърция

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Турция и Гърция, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация..

обновено на 21.07.17 в 13:27
Иван Сабахлъков

Гръцка фирма дължи милиони на български тютюнопроизводители

Близо 10 месеца гръцка фирма дължи милиони на български тютюнопроизводители за изкупена продукция. Това съобщи за "Хоризонт" председателят на сдружение "Басми" Иван Сабахлъков . Според него държавата не защитава интересите на производителите, тъй като и..

публикувано на 21.07.17 в 13:11

Съдът в Пловдив остави в ареста един от нападателите на бременна жена на АМ "Тракия"

Пловдивският районен съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража“ на единия от нападателите над мъжа и бременната му приятелка на автомагистрала "Тракия".  Срещу 57-годишния Цветан Петров са повдигнати обвинения за  извършване на непристойни..

публикувано на 21.07.17 в 13:00

Камбана на почти 600 години бие на всеки час в Кюстендил

Камбаната, която бие на всеки час от градската часовникова кула над сградата на общината в Кюстендил, е на близо 600 години. Надпис върху нея, извиващ се кръгообразно, фиксира годината на отливането и - 1429 година. Т.е. вече е на 588 години...

публикувано на 21.07.17 в 12:53

КНСБ: Дебатът за справяне с бедността у нас не може да бъде изместен от темата за добавки за стаж към заплатата

Издръжката на живота в България поскъпва през последните месеци, а бедността на мнозинството от хората се задълбочава. Това сочи доклад на един от най-големите български синдикати КНСБ, въз основа на анализ на цените на стоките и услугите и доходите на..

публикувано на 21.07.17 в 12:43