Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изострят се политическите спорове преди изборите

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

Не бива наличието на партия, която е на ръчно управление от страна на Анкара, да дава повод на другата етническа партия, която 20 години владее българските мюсюлмани, да си приписва ореол на герой или на някакъв голям български патриот. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" политологът Огнян Минчев:

Има злоупотреба с национални интереси, като тези злоупотреби се разширяват и по отношение на други политически сили, които лансират тези наистина неприлично очертани сравнения между Доган и Левски и така нататък.

Минчев допълни още:

Поради мъртвото равновесие, което се очаква да има в парламента, се правят опити още преди изборите да се лансират някакви варианти, които да предрешат изборите и да компенсират факта, че разликите между двете първи политически сили ще бъдат символични или във всеки случай не достатъчно големи, за да дадат възможност на когото и да е от тях свободно да състави правителство. Още от сега се правят пазарлъци и се подгрява общественото мнение за някакви варианти, които са абсурдни.

Последните месеци, дори години, показаха, че в редица други държави също черният пиар, т.е. крайно отрицателният пиар, взема връх. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" политологът  проф. Георги Карасимеонов: Георги Карасимеонов

Видяхме какво става в Съединените щати, но това не е добрият пример, който трябва да се следва. Аз наскоро бях в САЩ и никога не съм виждал тази страна толкова разделена и идеологически противопоставена, както е в момента. Това до голяма степен е вследствие на този начин на водене на избирателна кампания. Далеч повече очаквах българските политици да следват примера на една Германия, където в избирателната кампания присъстват повече аргументи, идеи, програми, а не – лични обиди.

Цялото интервю с Огнян Минчев и проф. Георги Карасимеонов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени