Международна конференция за правовата държава и сигурността се провежда в София

Проф. Антоний Тодоров


Важна международна конференция се провежда днес в София. На конференцията се обсъждат правовата държава, правата на хората в Европа и сигурността в твърде сложната епоха, в която живеем.

Много въпроси се поставят на конференцията за правовата държава и сигурността. Въпроси, които си задаваме всички ние като граждани: "От какво бихме се отказали в името на сигурността в тази епоха на несигурност?“; "Готови ли сме да жертваме правата си като граждани в името на това да се чувстваме сигурни?“; "Как гражданското общество е готово да отговори на всичко това?“; "Защо имаме усещането за неуправляемост и неспособност на правителствата да се справят с кризите?“. Това са част от въпросите, на които представители на институции на пет франкофонски държави търсят отговори в рамките на тази международна конференция. Денят е избран неслучайно – Световният ден на франкофонията, а посланието, което се чу бе, че демокрациите трябва да бъдат защитени, че демокрациите трябва да намерят отговор на предизвикателствата, на несигурността. Тази конференция е политическият акцент от Месеца на франкофонията, който се провежда с различни инициативи в цялата страна.

Професор Антоний Тодоров, който е един от модераторите на форума, определи надслова на тази конференция като гореща тема и допълни:

Този ден е важен, защото е Денят на франкофонията. България е член на Международната организация на франкофонията и ние затова правим тази конференция. Темата опира до един въпрос, който трябва наистина да си зададем – "Кое е онова нещо или онези неща, които никога не бихме се съгласили да жертваме или продадем?". Затова когато става въпрос за сигурност или свобода, това е едно противопоставяне, което е много опасно.

Георги Медаров от Софийския университет, който изнесе специален доклад по време на конференцията, каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт":

Най-важното, което исках да покажа днес, беше да се опитам да проблематизирам тези доста обобщаващи понятия, които ползваме и се ползват в публичното пространство от политиците. Това са сигурност, права и така нататък. Исках да покажа, че може да имаме много разбирания за права и много разбирания за сигурност, които понякога влизат в конфликт едни с други. Наред с това исках да покажа какви са основанията за това разрастване на това говорене за национална сигурност. Защо именно сега след кризата през 2008 година започва да се говори все повече и повече за национална сигурност, като един от аргументите ми беше, че това говорене за национална сигурност, строене на повече огради и т.н. идва да запълни една друга несигурност – тази, която е в социалните аспекти.

Проф. Ирена Илиева, която изнася лекция в Париж, свързана с темата за човешките права и сигурност, коментира:

Основната теза, която представих пред аудиторията в Института за висши международни изследвания, беше, че дилемата свобода или сигурност в последните години все повече се разрешава в полза на сигурността. Борбата срещу тероризма и мерките, които взимат държавите срещу този бич на човечеството все повече ограничават основни права на човека, тоест държавите са принудени да самоограничават един вече създаден утвърден международноправен режим за закрила на основните права и свободи, което е жалко, много жалко, защото това е една от целите, които си поставя тероризмът и я постига.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валерия Николова и цялото интервю с Георги Медаров и проф. Ирена Илиева.
Още от категорията
Ангела Меркел и Матеуш Моравецки на срещата им във Варшава в понеделник вечерта.

Меркел обеща да работи за общ европейски дневен ред на Германия и Полша

Единният ЕС на 27 страни-членки бе акцентът при посещението на германския канцлер  Ангела Меркел  снощи във Варшава.  За да постигнем общите си цели са нужни деликатност и готовност за компромис , заяви Меркел. Преди разногласията между Германия и Полша по много теми да се превърнат в пречка за постигането на решения в ЕС, Меркел се отправи..

обновено на 20.03.18 в 09:57

От 1-и април ще можем да ползваме абонамент за цифрови онлайн услуги навсякъде в ЕС

От 1-и април влиза в сила регламент, който ще позволи да ползваме в целия Европейски съюз абонамента си за онлайн цифрови услуги, например за стрийминг на музика или филми, електронни книги и видеоигри.  В момента някои от цифровите онлайн услуги не са достъпни заради геоблокиране.  От началото на следващия месец на това се слага край, каза..

публикувано на 20.03.18 в 09:52
Палестинският президент Махмуд Абас отправи нападките на среща с палестински лидери в Рамала.

Палестинският президент нарече US посланика в Израел „кучи син“

Палестинският президент Махмуд Абас нарече „кучи син“ американския посланик в Израел Дейвид Фридман заради подкрепата му за израелските заселници на окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс.  „Кучи син казва, че те строели на собствена земя? Той е заселник и семейството му са заселници, а той е посланик на САЩ в Тел Авив. Какво да очакваме от..

публикувано на 20.03.18 в 09:43

Си Цзинпин: Възходът на Китай не е заплаха за никого

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви в реч пред делегатите на годишната сесия на китайския парламент, че възходът на страната му не е заплаха за никого. Той даде да се разбере, че Китай няма да пожертва интересите на други държави, за да гарантира собственото си развитие. Си Цзинпин говори и за превръщането на китайската армия в една от..

обновено на 20.03.18 в 08:40

Бъдещите отношения на ЕС – Великобритания обсъжда в Брюксел съветът "Общи въпроси"

В Брюксел съветът "Общи въпроси" ще разисква бъдещите отношения на ЕС с Великобритания и въпроси, свързани с развитието на конкурентоспособността и разкриването на работни места. Заседанието ще се председателства от министъра на външните работи Екатерина Захариева. В София еврокомисарят по транспорта Виолета Булц ще представи пред журналисти..

публикувано на 20.03.18 в 08:24

23-ма руски дипломати трябва да напуснат Великобритания днес

23-ма руски дипломати и семействата им се очаква да напуснат Великобритания днес. Това са част от мерките, предприети от Лондон след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.  Великобритания обвинява за покушението Русия. Москва отрича обвиненията и като ответна мярка в събота обяви за "персона нон грата" 23 служители на..

публикувано на 20.03.18 в 07:20
Румен Радев

Президентът Румен Радев е на посещение в Израел

Президентът Румен Радев ще обсъди с израелския си колега Реувен Ривлин възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. Във фокуса на разговорите между Радев и Ривлин ще бъдат възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Израел в сферите на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите. В..

публикувано на 20.03.18 в 04:46