Готова ли е страната ни за предизвикателства от Турция

Доц. Михаил Иванов
БГНЕС

Ердоган прекали и е очевидно, че Германия ще изработи своя ясна и категорична позиция. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доцент Михаил Иванов, експерт по етнически отношения в НБУ:

Сега наистина в Турция се води много голяма борба и тя е от много голямо значение както за Турция, така и за региона, както и за отношенията между Европейския съюз и Турция. Поведението на Ердоган не е конюнктурно. Той е изградил този свой образ в продължение на много години. Всъщност той последователно и настъпателно провежда определен вид политика и определен стил в политиката, а освен това използването на турските малцинства за указване на натиск върху европейските държави е част от съвременната турска доктрина.

След отстраняването на Давутоглу от министър-председателския пост Ердоган отпуши едни вътрешни сили в Турция, които взеха превес. Това са силите на неформалната власт, които се опитват в момента да влязат през задните вратички в Европейския съюз, за да влияят на европейските политики неформално. Това посочи пред "Хоризонт" Илия Налбантов от Асоциация "Джордж Маршал":

Илия Налбантов

Ние виждаме отпора, който дадоха страните от ЕС на този опит, на тази неформална власт, която упражнява Ердоган, за да влияе на европейските процеси. Ние в България трябва да държим сметка на това нещо, защото такива лостове и механизми неминуемо ще бъдат използвани и в нашия контекст, а ние сме съседи и трябва много да внимаваме, когато водим диалог. Мен повече ме вълнува въпросът дали Ердоган ще продължи с тази реторика или ще я прекрати след 16 април. Причините, които пораждат тази реторика на Ердоган са вътрешнополитически и не са никак добри са самия него.

Цялото интервю с доцент Михаил Иванов и Илия Налбантов можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Президентът Радев: Проектите за модернизация в сектор сигурност трябва да имат ускорена реализация

Проектите за модернизация в сектор сигурност, трябва да имат ускорена реализация. Около това мнение са се обединили участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев . След края на съвета той обясни: Първата точка това е актуализация и усъвършенстване до края на 2017 година. Първо:  на стратегията за национална..

публикувано на 30.05.17 в 14:00
Димитър Главчев, Румен Радев и Бойко Борисов

Какви са очакванията от КСНС

Президентът формулира много точно и ясно темата на заседанието "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". Чест му прави на него и екипа, който го съветва по националната сигурност, че това е въпросът, който е избрал за своето първо съвещание. Това заяви в интервю за предаването..

публикувано на 30.05.17 в 13:23
Бисер Петков

Бисер Петков: Ще се търси възможност за финансово подпомагане на децата с увреждания и след 18 години

Ще се търси възможност за финансово подпомагане на децата с увреждания и след 18 години, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.   Да се прави една индивидуална оценка на база на вече установената от медицинските органи вид и степен на увреждане и на база на тази индивидуална оценка съответно да се предоставя финансова..

публикувано на 30.05.17 в 13:12

Новият кабинет на Македония трябва да бъде гласуван до сряда

Македонският парламент обсъжда състава и програмата на новия кабинет, начело с лидера на Социалдемократичния съюз Зоран Заев . По закон дебатите може да продължат най-много 48 часа и се очаква гласуването да бъде факт най-късно до сряда в полунощ. Освен социалдемократите на Заев в новото правителство участват и две албански партии. След 11 години на..

публикувано на 30.05.17 в 12:45

Зигмар Габриел и водещи германски политици призоваха Европа към съпротива на политиката на Доналд Тръмп

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел , както и водещи политици от Социалдемократическата партия и Левицата, призоваха Европа към съпротива на политиката на Доналд Тръмп . Късогледата политика на американския президент поставя под риск мира и сигурността в Европа , заяви той. Днес по-късно Габриел ще обсъди основните..

публикувано на 30.05.17 в 12:23

КСНС обсъжда заплахите за националната сигурност и мерките за нейното укрепване

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците в заседанието ще обсъдят рисковете и заплахите за националната сигурност на България и ще набележат мерки за укрепването ѝ. Сложната обстановка в регионален и глобален план създава рискове за сигурността на страната, смята президентът. Затова насрочих и..

обновено на 30.05.17 в 12:20

Владимир Шопов: Българският политически фокус върху проекта за нов Път на коприната не е добре развит

На Китай ще бъде изключително трудно да позиционира себе си като водеща страна в процеса на глобализация. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" политологът Владимир Шопов . Той коментира инициативата "Един пояс, един път" за нов Път на коприната по суша и по море в контекста предстоящата на 1-ви и 2-ри юни Годишна среща на лидерите на..

публикувано на 30.05.17 в 09:43