Готова ли е страната ни за предизвикателства от Турция

Доц. Михаил Иванов
Снимка: БГНЕС

Ердоган прекали и е очевидно, че Германия ще изработи своя ясна и категорична позиция. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доцент Михаил Иванов, експерт по етнически отношения в НБУ:

Сега наистина в Турция се води много голяма борба и тя е от много голямо значение както за Турция, така и за региона, както и за отношенията между Европейския съюз и Турция. Поведението на Ердоган не е конюнктурно. Той е изградил този свой образ в продължение на много години. Всъщност той последователно и настъпателно провежда определен вид политика и определен стил в политиката, а освен това използването на турските малцинства за указване на натиск върху европейските държави е част от съвременната турска доктрина.

След отстраняването на Давутоглу от министър-председателския пост Ердоган отпуши едни вътрешни сили в Турция, които взеха превес. Това са силите на неформалната власт, които се опитват в момента да влязат през задните вратички в Европейския съюз, за да влияят на европейските политики неформално. Това посочи пред "Хоризонт" Илия Налбантов от Асоциация "Джордж Маршал":

Илия Налбантов

Ние виждаме отпора, който дадоха страните от ЕС на този опит, на тази неформална власт, която упражнява Ердоган, за да влияе на европейските процеси. Ние в България трябва да държим сметка на това нещо, защото такива лостове и механизми неминуемо ще бъдат използвани и в нашия контекст, а ние сме съседи и трябва много да внимаваме, когато водим диалог. Мен повече ме вълнува въпросът дали Ердоган ще продължи с тази реторика или ще я прекрати след 16 април. Причините, които пораждат тази реторика на Ердоган са вътрешнополитически и не са никак добри са самия него.

Цялото интервю с доцент Михаил Иванов и Илия Налбантов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Могерини призова Русия, Турция и Иран да работят за стихване на бойните действия в Сирия

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова Русия, Турция и Иран да работят за стихване на бойните действия в Сирия: „За да бъдем ефективни в хуманитарната си дейност, ние се нуждаем от достъп до хората, а за да имаме достъп, трябва да имаме благоприятни условия в страната. Все още..

публикувано на 24.04.18 в 17:37

Gazeta Wyborcza: Путин ще получи престижна католическа награда за мир

Руският президент Владимир Путин ще получи „Златна палма“ – награда, давана от ASSISI PAX International за принос към мира, пише полският вестник Gazeta Wyborcza. Авторът Томаш Белецкий се позовава на източници от Ватикана и недоумява как такава награда ще бъде връчена на човек, който поддържа режима на Башар Асад в Сирия. Според него е възможно..

публикувано на 24.04.18 в 17:34

ЕИСК: Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самия съюз

Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самата общност, се посочва в становище на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Изключително важно е присъединяването на Западните Балкани да продължи да бъде един от приоритетите на ЕС, посочва докладчикът по становището на Комитета Андрей Зорко. Популяризирането на..

публикувано на 24.04.18 в 17:11

Всяка държава от ЕС трябва да имама списък с услуги и оператори, които да сътрудничат при кибератаки

През ноември всяка държава от Европейския съюз трябва да има списък с основни услуги и оператори, които да уведомяват и да сътрудничат при кибератаки. Това подчерта еврокомисарят по дигитална икономика и общество Мария Габриел на конференция в Европейския парламент за борба с кибертероризма. Тя обяви, че се подготвя Агенцията на Европейския съюз за..

публикувано на 24.04.18 в 16:44

Валери Симеонов: И това лято ще има проверки за шума в заведенията по морето

Националният фронт за спасение на България предлага отново да се пуши в обособени помещения в заведенията. Вицепремиерът и лидер на партията Валери Симеонов съобщи още, че и това лято ще има проверки за шума в заведенията по морето: "За лятото въпросът, свързан с шума, е пряко свързан и с щабовете, които ще продължат да действат и това лято. Ще..

публикувано на 24.04.18 в 16:30
 Георги Свиленски, БСП

БСП внася искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на НС

Парламентарната група на "БСП за България" ще внесе утре в деловодството на парламента искане за оставката на заместник-председателя на парламента Емил Христов. Това обяви депутатът от БСП Георги Свиленски. Причината за искането е, че според БСП Христов, не е допуснал миналата седмица в сградата на Народното събрание протестиращи родители на деца с..

публикувано на 24.04.18 в 15:49

Генералният консул на България в Торонто: Нямаме информация за пострадали български граждани при инцидента

След една изключително дълга и напрегната нощ, продължаваме да не разполагаме с информация, нямаме и сигнали за пострадали български граждани. Това каза генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев в интервю за предаването "12+3“. "Водачът на буса е задържан. Започва един изключително бавен и труден процес по идентификация на..

публикувано на 24.04.18 в 14:57