АЯР: Превозът на оборудването със самолет от Армения за България не представлява опасност

БГНЕС

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщи, че са спазени всички изисквания за безопасност при пренасянето със самолет от Армения за България на специализиран уред за контрол и проверка на оборудване на ядрени реактори.

По-рано през деня в някои чужди медии се появи информация, че по време на престоя на самолета в беларуския град Гомел е засечено превишаване на радиационния фон с 250 пъти над нормата.

Пренасяното устройството е собственост на АЕЦ "Козлодуй" и е било предоставено за ползване на Арменската атомна централа. 

Няма нищо, което да застрашава безопасността на хората и околната среда, а Агенцията е издала необходимото разрешително за превоза, обясни пред "Хоризонт"  директорът "Радиационна защита" в регулатора Николай Тодоров:
Издаденото разрешение гарантира, че са спазени всички нормативни изисквания и мощност на допустимата доза. Със специални транспортни средства се извършва, а също и от водачи и екип, който съответно е инструктиран и притежава необходимите удостоверения за правоспособност, както и за работа с такива радиоактивни материали. 

Превозът на това оборудване не представява опасност от гледана точка на радиационната защита на персонала и населението
, допълни Тодоров.
print Отпечатай
Още от категорията

Мишел Барние: ЕС ще защитава правата на европейските граждани, живеещи в други страни

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние каза, че ще защитава правата на европейските граждани, живеещи в други страни, след като британският премиер Тереза Мей задейства утре член 50 от Лисабонския договор, предаде Ройтерс. Брекзит поражда безпокойство у европейските граждани за тяхното бъдеще в Европейския съюз с 27 членове..

публикувано на 28.03.17 в 20:08

Тютюнопроизводители и животновъди готвят нов протест пред Министерството на земеделието в петък

В петък няма да блокираме пътя към Гърция, а ще блокираме пътя на стария или новия министър към Министерството на земеделието.Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на Кофедерацията на тютюнопроизводителите Жико Желев. В сектор "Земеделие", не говорим само за тютюнопроизводство, проблемите са..

публикувано на 28.03.17 в 19:37

Мъж с подозрителен пакет е бил арестуван в района на Белия дом

Американските служби за сигурност са задържали мъж, който носел пакет и правел подозрителни коментари близо до Белия дом. Представител на "Сикрет сървис" заявил, че мъжът в бил арестуван, пакетът - иззет и вече е в ръцете на службите за сигурност. Районът край Белия дом, където арестуваният се появил първоначално, е бил отцепен и на мястото са били..

публикувано на 28.03.17 в 19:06

Атанас Тасев: В активния сезон е възможно цените на парното да не бъдат тези, които са определени сега

  Когато говорим за шок, не трябва да използваме процента, а трябва да използваме реалните числа, които се получават, защото 30% вдигане на цената на газа звучи стряскащо, но то е върху базата на 280 лева за 1000 кубически метра. Апропо през 2012 г., от 1.07, действащата цена на газа е била 733 лв. , т.е. ние сме плащали около 2.5 пъти повече. Това..

публикувано на 28.03.17 в 18:45

Татяна Буруджиева: Мажоритарният вот е големият капан, в който ще падне ГЕРБ

БСП трябва сериозно да анализира допуснатите в комуникацията грешки, които, според мен, притесниха част от хората. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доц.Татяна Буруджиева Когато предлагаш една сериозна промяна, всички фигури и лица, които трябва да я олицетворят, трябва да носят много спокойствие, много гаранция, че..

публикувано на 28.03.17 в 18:24

Министър Илко Семерджиев подписа формуляр за лечение на 14-годишно дете в чуждестранна клиника

Здравният министър д-р Илко Семерджиев подписа формуляр за лечение в чужбина на 14-годишната Добринка Колева , която страда от остра левкемия. Момичето е лекувано в ИСУЛ и според лекарите е необходима костно-мозъчна трансплантация. Външни експерти към Фонда за лечение на деца смятат, че момичето може да бъде лекувано в Университетската детска клиника..

публикувано на 28.03.17 в 18:04
Името на река Осъм е от тракийски произход и се тълкува като „каменна река”.

Тракийски водни наименования

Макар че писмените сведения за езика на древните обитатели на земята ни са малко и са от гръцки и латински източници, все пак думите, най-вече собствени имена, от тракийски произход са немалко. Най-старите са имената на водни обекти, особено на по-големите реки. Много от тях са запазени единствено в текстове на антични автори и в надписи, но други..

публикувано на 28.03.17 в 17:40