АЯР: Превозът на оборудването със самолет от Армения за България не представлява опасност

БГНЕС

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщи, че са спазени всички изисквания за безопасност при пренасянето със самолет от Армения за България на специализиран уред за контрол и проверка на оборудване на ядрени реактори.

По-рано през деня в някои чужди медии се появи информация, че по време на престоя на самолета в беларуския град Гомел е засечено превишаване на радиационния фон с 250 пъти над нормата.

Пренасяното устройството е собственост на АЕЦ "Козлодуй" и е било предоставено за ползване на Арменската атомна централа. 

Няма нищо, което да застрашава безопасността на хората и околната среда, а Агенцията е издала необходимото разрешително за превоза, обясни пред "Хоризонт"  директорът "Радиационна защита" в регулатора Николай Тодоров:
Издаденото разрешение гарантира, че са спазени всички нормативни изисквания и мощност на допустимата доза. Със специални транспортни средства се извършва, а също и от водачи и екип, който съответно е инструктиран и притежава необходимите удостоверения за правоспособност, както и за работа с такива радиоактивни материали. 

Превозът на това оборудване не представява опасност от гледана точка на радиационната защита на персонала и населението
, допълни Тодоров.
Още от категорията
Румен Радев

Румен Радев: Проблемите на военноморските сили могат да бъдат решени чрез увеличаване на бюджета и осигуряване на нова техника

Значението на Черноморския регион непрекъснато нараства. Тук се пресичат геополитически интереси, а това означава да имаме силни военноморски сили , заяви днес президентът Румен Радев след разговор с командния състав. Според държавния глава могат да бъдат решени всички изложени проблеми, но: Това няма как да стане без увеличаване на..

публикувано на 21.08.17 в 13:13

SMS системата за синята и зелената зона в София временно спря работа

Заради проблеми с електрическото захранване за около час днес преди обяд SMS-системата за уведомяване при платено паркиране в синята и зелената зона на столицата временно не работеше. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Гражданите бяха призовани да използват хартиените талони за тази услуга. В момента се извършва синхронизация на..

публикувано на 21.08.17 в 13:05

Дърво уби 33-годишен мъж от Чепеларе

Трагичният инцидент е станал по време дърводобив в местността „Бабугерова каба" край града. Сигналът в полицейското управление е подаден от 36-годишен мъж от града. При падането дървото затиска 33-годишния мъж, който издъхва на място. Тялото на починалия е транспортирано в болницата в Смолян за аутопсия. Местопроизшествието е посетено от дежурна..

публикувано на 21.08.17 в 12:51

Трамвай от 1935-а година става туристически инфоцентър

Възстановеният през 2015 година ретро трамвай ще бъде разположен зад столичните Централни хали и да стане съвременен туристически инфоцентър. Това става по инициатива на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и със съдействието на Столична община. Очакванията са това да се случи преди края на годината. За предаването „Преди..

публикувано на 21.08.17 в 12:39
Д-р Евгени Бенчев

Да се завърнеш при мечтата

С явлението млади лекари и медицински сестри напускат България  почти свикнахме, но пък реагираме на часа, ако чуем за обратния пример. Ето го и него – д-р Евгени Бенчев – живее и работи във Великобритания от 2010 година насам, и се връща у нас далеч преди реалния Брекзит, за да осъществи стара мечта и да заработи в Бургас. В Англия парите са много,..

публикувано на 21.08.17 в 12:10

Един човек загина, след като кола се блъсна в автобусни спирки в Марсилия

Кола се е блъснала в две автобусни спирки във френския град Марсилия, съобщи Ройтерс, като се позова на местната полиция. Най-малко един човек е загинал, а втори е ранен сериозно. Полицията е задържала шофьора на автомобила, но засега няма информация за причината за катастрофата.  Шофьорът се е блъснал в две спирки, в различни части на..

публикувано на 21.08.17 в 12:08

Протест на служители от военния завод "Емко"

Кордон от полицаи спря протестиращите около 400 служители на военния завод "Емко" да блокират Прохода на Републиката при село Вонеща вода. Оръжейниците излязоха на протест заради опасения, че предприятието може да бъде затворено и те да останат без работа. Те скандираха "Искаме си завода" и пяха българския химн. Протестиращите приеха с удовлетворение..

обновено на 21.08.17 в 11:55