Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЯР: Превозът на оборудването със самолет от Армения за България не представлява опасност

Снимка: БГНЕС

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщи, че са спазени всички изисквания за безопасност при пренасянето със самолет от Армения за България на специализиран уред за контрол и проверка на оборудване на ядрени реактори.

По-рано през деня в някои чужди медии се появи информация, че по време на престоя на самолета в беларуския град Гомел е засечено превишаване на радиационния фон с 250 пъти над нормата.

Пренасяното устройството е собственост на АЕЦ "Козлодуй" и е било предоставено за ползване на Арменската атомна централа. 

Няма нищо, което да застрашава безопасността на хората и околната среда, а Агенцията е издала необходимото разрешително за превоза, обясни пред "Хоризонт"  директорът "Радиационна защита" в регулатора Николай Тодоров:
Издаденото разрешение гарантира, че са спазени всички нормативни изисквания и мощност на допустимата доза. Със специални транспортни средства се извършва, а също и от водачи и екип, който съответно е инструктиран и притежава необходимите удостоверения за правоспособност, както и за работа с такива радиоактивни материали. 

Превозът на това оборудване не представява опасност от гледана точка на радиационната защита на персонала и населението
, допълни Тодоров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени