АЯР: Превозът на оборудването със самолет от Армения за България не представлява опасност

Снимка: БГНЕС

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщи, че са спазени всички изисквания за безопасност при пренасянето със самолет от Армения за България на специализиран уред за контрол и проверка на оборудване на ядрени реактори.

По-рано през деня в някои чужди медии се появи информация, че по време на престоя на самолета в беларуския град Гомел е засечено превишаване на радиационния фон с 250 пъти над нормата.

Пренасяното устройството е собственост на АЕЦ "Козлодуй" и е било предоставено за ползване на Арменската атомна централа. 

Няма нищо, което да застрашава безопасността на хората и околната среда, а Агенцията е издала необходимото разрешително за превоза, обясни пред "Хоризонт"  директорът "Радиационна защита" в регулатора Николай Тодоров:
Издаденото разрешение гарантира, че са спазени всички нормативни изисквания и мощност на допустимата доза. Със специални транспортни средства се извършва, а също и от водачи и екип, който съответно е инструктиран и притежава необходимите удостоверения за правоспособност, както и за работа с такива радиоактивни материали. 

Превозът на това оборудване не представява опасност от гледана точка на радиационната защита на персонала и населението
, допълни Тодоров.
Още от категорията

Акула нападна сърфист на Хаваите

Акула е нападнала 29-годишен сърфист на хавайския остров Кауаи, съобщава Eturbonews.com. Според изданието сърфистът е откаран в болница с наранявания, но без опасност за живота. Той е карал сърф в залив, на който е имало предупредителни надписи за опасност от акули и че е забранено къпането. След инцидента властите са затворили..

публикувано на 20.04.18 в 13:34

Eлектронно управление не може да има без регистрова реформа

След инвентаризацията на 17 хиляди регистъра в централната и общинска администрация е ясно, че електронно управление не може да има без регистрова реформа. Това стана ясно на конференция за представяне на проект на концепция и пътна карта за реформата при регистрите.  За 10 процента от всички налични регистри, които събират личните ни данни, няма..

публикувано на 20.04.18 в 13:25

Съдът в Пазарджик освободи от ареста 64-годишния педофил

Окръжният съд в Пазарджик освободи от ареста 64-годишния Марин Рангелов, който е обвинен за блудствени действия с две малолетни момичета. На възрастния мъж е наложена мярка "подписка". Наблюдаващият прокурор Димитрия Ганчева поиска постоянен арест, но съдът прецени, че няма опасност Марин Рангелов да се укрие или да извърши друго престъпление...

публикувано на 20.04.18 в 12:57

СГС даде ход на делото срещу бившия служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев

Софийският градски съд /СГС/ даде ход на делото срещу бившия служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Той е подсъдим, че през март миналата година поискал от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова да назначи посочен от него човек за заместник на Агенцията и я заплашил с уволнение, ако не го направи...

публикувано на 20.04.18 в 12:52

КТ "Подкрепа" започва кампания за увеличаване на възнаграждението на час нощен труд

КТ "Подкрепа" започва кампания за увеличаване на възнаграждението на час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки. От синдиката уточниха, че близо 400 000 работещи в страната полагат нощен труд. От "Подкрепа" настояват той да се полага само в определени професии. "Прилагането на нощен труд - само при крайна необходимост. Брой..

публикувано на 20.04.18 в 12:49

Задържаният шеф на РПУ - Раковски и двама негови подчинени са изнудвали контрабандист на цигари

Задържаният началник на Районното полицейско управление (РПУ) в Раковски Георги Илиев и двама негови подчинени са изнудвали контрабандист на цигари да им даде подкуп от 20 хиляди лева срещу унищожаването на събраните данни от разследване за него. Техен посредник е бил служител на Пловдивската общинска полиция, обвинен миналата година за..

публикувано на 20.04.18 в 12:26

За финансите като здравеопазване

Държавните болници заработиха по нов стандарт за финансово управление. За общинските той е препоръчителен. Новите поредни правила ще се борят срещу лошата финансова дисциплина и злоупотреби. Като че ли старите не са били срещу това. Дълговете на държавните и общински болници надхвърлят половин милиард лева. Повече от една трета от тях са просрочени. Като..

публикувано на 20.04.18 в 12:25