АЯР: Превозът на оборудването със самолет от Армения за България не представлява опасност

БГНЕС

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщи, че са спазени всички изисквания за безопасност при пренасянето със самолет от Армения за България на специализиран уред за контрол и проверка на оборудване на ядрени реактори.

По-рано през деня в някои чужди медии се появи информация, че по време на престоя на самолета в беларуския град Гомел е засечено превишаване на радиационния фон с 250 пъти над нормата.

Пренасяното устройството е собственост на АЕЦ "Козлодуй" и е било предоставено за ползване на Арменската атомна централа. 

Няма нищо, което да застрашава безопасността на хората и околната среда, а Агенцията е издала необходимото разрешително за превоза, обясни пред "Хоризонт"  директорът "Радиационна защита" в регулатора Николай Тодоров:
Издаденото разрешение гарантира, че са спазени всички нормативни изисквания и мощност на допустимата доза. Със специални транспортни средства се извършва, а също и от водачи и екип, който съответно е инструктиран и притежава необходимите удостоверения за правоспособност, както и за работа с такива радиоактивни материали. 

Превозът на това оборудване не представява опасност от гледана точка на радиационната защита на персонала и населението
, допълни Тодоров.
print Отпечатай
Още от категорията

Болница и фондация започват проект за домашни посещения и педагогическо подпомагане на недоносени деца

Фондация „Приятели 2006“ и болница Шейново започват работа по проект за педагогическо подпомагане на деца с увреждане и недоносени деца техните семейства от тяхното раждане до началото на тригодишната възраст. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Румен   Велев, директор на болница "Шейново" обясни, че проектът е необходим, тъй..

публикувано на 25.04.17 в 11:29

Районната колегия на БЛС в Пазарджик срещу намаляването на парите за болничната помощ

Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) и директорите на здравните заведения в Пазарджик се обявиха против намаляването на средствата за болничната помощ. В писмо до НЗОК, до Надзорния съвет на НЗОК и до Министерството на здравеопазването пазарджишките лекари заявяват недоволството си от 15% съкращаване на бюджета на лечебните..

публикувано на 25.04.17 в 11:12

Намериха мъртъв мъж до кооперация в София

Мъж е намерен мъртъв близо до кооперация на кръстовището на столичните улици "Княз Борис I" и "Гургулят".  По първоначална информация, мъжът е паднал от четвъртия етаж. В апартамента, от който това най-вероятно се е случило, полицаите са открили момче и момиче, които са чужденци. Предполага се, че загиналият също е чуждестранен гражданин...

обновено на 25.04.17 в 11:06

Лозан Панов: Каките спряха да разговарят, но батковците и братковците започнаха да се срещат

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров , бизнесмена Сашо Дончев и члена на БСП Георги Гергов . По думите на Панов: Каките спряха да разговарят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат . Лозан Панов е един от шестимата..

публикувано на 25.04.17 в 11:02

Какви въпроси остават в обществото след срещата на бизнесмен, прокурор и партиен функционер

Малобройни протести в София и още няколко големи града поискаха снощи оставка на главния прокурор заради най-коментираната среща от последните дни с участието на Сотир Цацаров, газовия бизнесмен и издател Сашо Дончев и червения функционер Георги Гергов. Оставка едва ли ще има, защото подобно събитие не е прецедент. Резултатът винаги е..

публикувано на 25.04.17 в 10:46

20% от децата по света са диагностицирани с атопичен дерматит

До края на седмицата в кожната клиника на ВМА се провеждат безплатни прегледи на пациенти с атопичен дерматит. Данните сочат, че 20% от децата по света са диагностицирани с това заболяване. Броят на пациентите с болестта се е увеличил 3 пъти през последните 30 години, казва д-р Айлин Шеф , началник на кожната клиника във ВМА. Целта на..

публикувано на 25.04.17 в 10:46

За всяко хапче – болка...

Професор Витан Влахов е доайен на българската фармакология и разговорът с него ще премине през няколко нива: наивистика и старите методи за лечение, развитие на индустрията за лекарства и биотехнологиите, биологични и биоподобни препарати. Ще поставим и въпросите за самолечението, за приема на алкохол с лекарства, за начина на хранене, за поддържащите..

публикувано на 25.04.17 в 10:45