Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите кандидати на президентските избори във Франция участваха в публичен дебат

Автор:

Петимата водещи кандидати на президентските избори във Франция проведоха първите си публични дебати, организирани от частния телевизионен канал Те Еф едно, предаде Ройтерс. Петимата участници бяха социалистът Беноа Амон, консерваторът Франсоа Фийон, националистката Марин льо Пен, независимият центрист Еманюел Макрон и крайнолевият Жан-Люк Меланшон. 

Според последните проучвания на общественото мнение Макрон и льо Пен биха спечелили първия тур на вота. По време на дебата Макрон заяви:

Моят проект е за дълбока промяна, с нови лица, нови начини, проект, който вярва в тази страна и нейната енергия. Един справедлив, ефективен проект, който носи надежда

В своето изказване Марин льо Пен акцентира върху мястото на Франция в Европейския съюз и за ролята на германския канцлер Ангела Меркел:

Аз искам да съм президент на френската република, само че наистина. Не искам да управлявам това, което се е превърнало в регион, неопределен регион на Европейския съюз. Не искам да бъда вицеканцлер на г-жа Меркел

Според социологическите прогнози близо 40 на сто от избирателите не са сигурни кого ще подкрепят на предстоящия на 23 април първи тур на президентските избори във Франция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна