Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести против изборния туризъм блокираха граничните ни пунктове с Турция

3
Снимка: БТА
Блокадата на граничния пункт "Капитан Андреево" приключи. Протестиращите патриоти се заканиха в петък и събота отново да протестират на граничния пункт. Само три автобуса с пътници от Турция останаха блокирани на пункта. Автомобилите се пропускаха на всеки кръгъл час за по 10-15 минути. Пътуващите от Турция изчакваха търпеливо.
Днес след 10.00 часа движението на "Капитан Андреево" беше блокирано от обявените от патриотите протести срещу така наречения "изборен туризъм" от Турция. Първоначално протестът беше обявен като мирен, но после хората решиха да блокират платното за движение от Турция за България и струпаха на него автомобилни гуми и опънаха синджири. Дошлите на границата споделиха, че са против т. нар. "изборен туризъм" и имат информация, че от южната ни съседка щели да пристигнат 1000 автобуси с наши сънародници, които имат право да гласуват в България.  До сблъсъци не се стигна. Според наши източници от граничния пункт на ден преминават по пет извънредни автобуса. По редовните линии се движат между 30 и 50.

Около 200 души блокираха частично границата в района на Малко Търново, като пропускаха само леки коли. Нито един автобус не дойде от Турция по време на протеста, който продължи около 3 часа. Според организаторите му пътуващите са били предупредени. 

Около 10.50 ч. протестиращите пристигнаха с огромен транспарант "Браним България, пазим Европа". Кукерски групи танцуваха по платното. Около 12.00 ч. служителите на МВР изблъскаха протестиращите в едното платно и получиха силен отпор от тях. Няма пострадали. Протестът продължи мирно без да пречи на движението, въпреки че политиците, които го организираха, настояха, че им се нарушават гражданските права, а се допускат чужденци, по техните думи, да гласуват. 

Организаторите се заканиха да продължат с протестите, за да попречат на влизането на автобуси от Турция.

Мирно протече протестът срещу изборния туризъм на граничния пункт "Лесово". Блокадите на пътя не доведоха до нарушаване на трафика през пункта. В протеста се включиха около 80 души от Ямбол, Сливен и Елхово. Полицейските служители, които ги охраняваха, бяха три пъти повече, но до тяхната намеса не се стигна, тъй като протестът премина спокойно. Хората, дошли да протестират, изразиха най-вече недоволство от факта, че граждани които плащат данъците си в друга държава, идват да гласуват в България. През целия ден през пункта не премина нито един автобус от Турция с изселници, желаещи да гласуват в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна