Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина бившият заместник първи министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес

| обновено на 21.03.17 в 12:39
Мартин Макгинес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От рядко сърдечно заболяване на 66 години почина Мартин Макгинес, бивш заместник първи министър на Северна Ирландия и бивш лидер на Ирландската републиканска армия (ИРА).

Макгинес почина в болница, заобиколен от близките му, след около триседмично лечение. Бившият лидер на ИРА, превърнал се в миротворец през годините, бе в основата на споразумението от Разпети петък през 1998 г. и част от първото многопартийно правителство на провинцията. През 2007 г. Макгинес, който е от партия "Шин фейн", стана заместник-първи министър на Северна Ирландия, заедно с лидерите на Демократичната юнионистка партия Йън Пейсли, Питър Робинсън и Арлийн Фостър. Мартин Макгинес подаде оставка през януари в знак на протест срещу начина, по който юнионистите се отнесоха към скандал за субсидиите в енергетиката, в резултат на което се стигна до спешни избори.

Едва на 21 години Мартин Макгинес заема водеща роля в ИРА, името му е свързано с редица атентати, излежава две затворнически присъди. По-късно обаче изиграва решителна роля като посредник между ИРА и Лондон за мира в Северна Ирландия. В днешния ден политиците припомнят думите му, които най-добре характеризират житейския му път: Моята война приключи. Моята работа като политически лидер е да предотвратя тази война и аз съм страстен радетел на тази идея.

През живота си Мартин показа огромна решителност, достойнство и скромност. Той беше запален републиканец, който работеше неуморно за мир и помирение, както и за обединяването на тази страна, посочи след смъртта на Макгинес председателят на "Шин Фейн" Джери Адамс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна