Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище „Надежда“ във Велико Търново възроди инициативата за даряване на книги на библиотеката

Бисера Дживдерова
Снимка: Здравка Маслянкова

Библиотеката на великотърновското читалище „Надежда“ обяви инициативата „Дари книга на библиотеката на читалището“. Условието е изданията да са излезли от печат през последните 15 години. Традицията е от 30-те години на миналия век.

Библиотеката на великотърновското читалище „Надежда“ е основана през 1869 година и е най-старата в региона. Фондът ѝ пази повече от 46 хиляди тома литература, а най-ценните издания са в специален „старопечатен фонд“, разказва библиотекарката Бисера Дживдерова:

Най-старата ни книга е от 1588 година. Един месечник – това е религиозна литература. Повечето ни книги в старопечатния фонд са религиозни, времето е било такова. Искаме да дигитализираме книгите от старопечатния фонд. Дано да намерим пари по проект, с които да направим това. Имаме много първи издания на наши видни писатели и поети.

От няколко години библиотеката на читалище „Надежда“ възобнови традицията от 30-те години на миналия век, когато хора от цяла България са дарявали книги в навечерието на празника на Велико Търново 22-ри март.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени