Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на транспорта иска спиране на концесията на летище София

| обновено на 21.03.17 в 15:18
Снимка: БГНЕС
Министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи, че ще направи предложение до Министерския съвет за прекратяване на концесията на летище София.

Причината, по думите му, е, че при сегашната процедура публичният интерес не е достатъчно защитен. Решението е взето на базата на анализ, редица проведени срещи и подробно запознаване с условията на концесията, посочи Христо Алексиев:

На второ място, тази концесия със сигурност ще доведе до повишение на летищните такси. На трето място, разбира се, това ще доведе и до отлив на трафика през България и летището. По настояване на президента Радев в нашия анализ беше включено и как е гарантиран факторът "сигурност", защото в настоящата международна обстановка това е от съществено значение.


Според Алексиев факторът "сигурност" е подценен. Няма яснота и гаранции по отношение на инвестициите и развитието на летището. За да се реши съдбата на летище София, е необходимо да се избере международен консултант, който да направи сериозен анализ, каза още Христо Алексиев:

Анализ на трафика. Какъв е очакваният трафик? Може ли капацитетът на летище София, както е сега, да поеме този трафик? Какво трябва да се направи, за да се поеме този трафик – нова писта, нов терминал, и тогава държавата да прецени според всички тези резултати, кой е удачният начин за развитие на летището.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени