Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хлябът ще поскъпне, ако цената на природния газ скочи с 30%, предупреждават от бранша

Увеличението ще се отрази пагубно на българските оранжерии, смятат от сектора

| обновено на 21.03.17 в 15:52
Хлябът ще поскъпне, ако цената на природния газ скочи с 30% от първи април. Това каза за "Хоризонт" председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети.

Ако 30% се увеличи цената на газта, около 6-7% ще поскъпне и цената на хляба. Ние реагираме по-късно. Като дойдат сметките ни, чак тогава реагираме, понеже конкуренцията е много жестока в бранша, каза Людиев.

90 на сто от българските оранжерии използват газ за отопление и скокът от 30% в цената на газа ще се отрази пагубно на сектора, заяви за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов. Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират:

Ние не можем сами да компенсираме този разход, защото нашите цени се определят от пазара. Като имате предвид, че около 40% от себестойността на нашата продукция е отопление, сигурно ще има и фалити. 30% е огромно увеличение. Аз не си спомням изобщо такова нещо да се е случвало. Разбира се, че е убийствено!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна