Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Иванов: Логично е да намаляват инвестициите на "Софийска вода"

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Интересна дискусия се провежда тази седмица в Университета за архитектура, строителство и геодезия за образованието и реализацията в България на специалисти във водния сектор. Оказва се, че човешкият фактор е изключително важен за доброто качество на водата.

Инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, обясни пред Радио София, че липсата на кадри във водния сектор се чувства след изграждането на много пречиствателни съоръжения и въвеждането на нови технологии. Има необходимост и от цялостна система за управление на сектора, като тук се включва поддъжката на язовирите, напояването и геодезията, като във всички тези отрасли се отчита липсата на стратегически подход.

По повод протестите срещу плановете за повишаване на цената на водата в София, на фона на по-малкото предвидени инвестиции, инж. Иванов коментира, че случаят със "Софийска вода" е по-особен, защото концесията е вече от 17 години и тя навлиза в последния етап на договорните отношения, в който теоретично вече инвестираните средства трябва да дават своите ползи, а взетите заеми и обещаната печалба трябва да бъде възстановена на банките кредитори и на акционерите в дружеството. Поради това през следващите години ще има процес на събиране на средства и плащане на дивиденти. Проблемът е, че малко се губи комуникацията между "Софийска вода" и клиентите и това не се обяснява добре.

Председателят на Българската асоциация по водите изтъкна също, че проблемът със загуба на вода е много голям, тъй като не е нормално да има средно за страната над 60% регистрирани неотчетени водни количества.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!